Sébastiena Loeba vystřídal na trůnu světového šampióna v rallye Sébastien Ogier

4. říjen 2013

Francouzský jezdec Sébastien Ogier je poprvé mistrem světa v automobilových soutěžích. Stačilo mu k tomu třetí místo v úvodní rychlostní zkoušce Francouzské rallye a zisk jednoho prémiového bodu. Právě na asfaltové soutěži ve Štrasburku tak nastalo symbolické střídání na světovém trůnu. Tovární jezdec Volkswagenu Ogier na něj usedl po devítiletém kralování krajana Sébastiena Loeba, který v rallye ve Francii startuje naposledy v barvách továrního týmu Citroën.

Střídání je to vpravdě symbolické. Právě Loeb Ogiera, jak se říká, objevil a i jeho zmínka před šéfy týmu Citroën vedla k jeho angažmá po boku fenoména rallye. Ogier ovšem nechtěl poslouchat a tak byl odejit. Pomalu se připravoval na svůj návrat v nejvyšší kategorii WRC s Volkswagenem a hned v prvním roce s Polem WRC sáhl po titulu. Přispělo k tomu i to, že Loeb startoval pouze na vybraných soutěžích v Monte Carlu, Švédsku a Argentině a teď ve Francii. Jejich vzájemný souboj zatím vyznívá 2:1 pro Loeba. I když jinak Ogier letošní sezóně s VW zatím dominuje.

Čtěte také

„Dominance vypadá tak, jako dřív u Loeba, ale není taková. Je vidět, že Sébastien působí velmi sebevědomě, ale pořád mu na Loeba chybí jistota. Je vidět, že když ho někdo ohrozí, je schopen udělat chybu nebo aspoň znervóznět a to u Loeba nebylo úplně zvykem, věděl, co dělá, uměl taktické hry dobře rozehrát a je vidět, že Ogier to zatím udělal vždycky hodně na sílu, že je tak razantně, tak všem ujel a všichni boj vzdali,“ popisuje jediný český jezdec světového šampionátu Martin Prokop, který je zatím průběžně osmý. I on si vybral letos slabší chvilky.

„Nejvíc úzko nám bylo v Argentině. Kde jsme změnili pneumatiky a čekali jsme veliké zlepšení, které nepřišlo. Naopak jsme ještě trošku zpomalili, takže to byl spíš takový šok, kdy čekáte, že se to hodně zlepší, ale ono se to naopak trochu zhorší. To byla nepříjemná situace,“ říká Martin Prokop.

Naopak, čtvrté místo v Německé rallye mohlo vyvolat euforii, ale ještě něco tomu chybělo. „Euforie ještě úplně nepanovala, spíš takové příjemné nadšení, že se to zlepšuje, že závod od závodu, erzetu od erzety jsme konkurenceschopnější, že to jde nahoru. Je to takový dlouhodobý pocit, a aby byla euforie, všichni víme, co by muselo přijít. Muselo by to být o stupínek výš, než to bylo nejlepší a to je asi to, co by vyvolalo euforii.“

Čtěte také

A jak vidí jihlavský jezdec zbývající závody letošní sezóny? Nejprve Francii. „Neoblíbená, těžká, mokrá.“ Španělsko? „Oblíbený závod, nádherný asfalt, super vzpomínky.“ A tradičně závěrečnou Britskou rallye? „Nevlídná, nádherná a těším se na ni.“

Loni zakončil sezónu se svým Fordem Fiesta na devátém místě, letos je tři závody před koncem o příčku výš. „Šplhat nikam nechci, osmé místo je myslím strop, který by bylo dobré zkusit udržet,“ upozorňuje Martin Prokop. Před devátým Novikovem má Prokop zatím náskok dvou bodů.

autor: pgj
Spustit audio