Vyvrcholí Parkuj jako člověk a mistrovství Evropy cestovních vozů, o víkendu v Brně!

4. říjen 2013 11:20

Československý souboj o titul mistra Evropy v cestovních vozech je jen jedním z lákadel víkendového programu na brněnském Masarykově okruhu. V rámci něj vyvrcholí také náš projekt Parkuj jako člověk, a to mistrovstvím v parkování.

Pouhých 8 bodů dělí Čecha Petra Fulína a Slováka Matěje Homolu před závěrečným podnikem evropského šampionátu. Ve hře je přitom bodů 23. V prospěch českého jezdce mluví nejen tento náskok, ale i větší zkušenosti.

„Jsou to závody a stát se může všechno, Matěj je zkušený jezdec, máme stejnou techniku, může do toho zapršet, někdo do vás narazí, závody jsou těsně po sobě, nestihne se to opravit. Do toho člověk může zaznamenat nějakou technickou závadu. Na první pohled to vypadá, že je náskok dostatečný, ale vlastně osm bodů z třiadvaceti možných nic není. Samozřejmě cílem je vyhrát kvalifikaci, udělat si ještě bodový náskok. Potom zajet první závod hezky, potom by to mělo být jasné a druhý závod si užít,“ říká šestatřicetiletý jezdec z Plzeňska. To jeho slovenský soupeř je prakticky o polovinu mladší.

Čtěte také

„Je mi 19 let, jedu druhou sezónu s BMW, předtím jsem jel s alfou, takže mám nějakou zkušenost s okruhovými závody, ale nejsou tak veliké, jako má Petr Fulín nebo ostatní, protože mají naježděno o polovinu víc, ale doufám, že se jim vyrovnám,“ říká Matěj Homola.

Oba startují s BMW, stejně jako další Čech ve startovním poli v průběžném pořadí pátý Michal Matějovský. „Je to BMW E90, je z mistrovství světa cestovních vozů, ale je to starší model. Toto auto má 280 koní, je to dvoulitr, čtyřválec, má pětistupňovou manuální převodovku, ale dá se řadit také bez spojky nahoru.“

Závodní program bude na Masarykově okruhu opravdu nabitý. „Bude se jezdit až do tmy a to myslím vážně, protože zároveň proběhne závěrečný podnik mistrovství České republiky ve vytrvalostních závodech, který bude končit až po osmé večer, kdy už je v říjnu zkrátka tma.“

Čtěte také

Příznivci formulových vozů se zase mohou pokochat závodem série Auto GP, kde startují monoposty dřívější světové série A1 Grand Prix, a od nich se můžeme dočkat i pokoření oficiálního traťového rekordu. A Petr Fulín má ještě jednu motivaci, proč Brno navštívit. „Já bych si samozřejmě jako fanda motosportu moc přál, aby tady byla nějaká kulisa, aby se lidi trochu probrali z fotbalového, hokejového nadšení a přišli také na pořádný sport a přišli nám zfandit, protože to je finále mistrovství Evropy, jede se to u nás doma a myslím, že to bude hezká podívaná. Takže tímto všechny zvu do Brna a ten kdo přijde a řekne, že to slyšel, udělám mu kafe zdarma u nás ve stanu.“

A jako bonbónek pro Vás máme v Brně připraveno vyvrcholení projektu Parkuj jako člověk. Nejenže budete moci sledovat, jak naši soutěžící zvládají například parkování v podpatkách, pouze na zrcátka, s vlekem nebo naslepo, ale své umění budete moci ukázat i vy sami.

autor: pgj
Spustit audio