U mraku ze šesti tisíc žárovek se fotí nevěsty, prozrazuje producent festivalu světla SIGNAL

19. říjen 2013

Ti, kteří se vydají do ulic, uvidí Prahu v úplně jiném světle, slibuje producent festivalu světla SIGNAL Martin Pošta. Praha je totiž rozsvícená. Při noční procházce si můžete prohlédnout různé světelné instalace a videomappingové projekce. Jak celá akce vznikala? Také to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Na prvním ročníku festivalu světla se představí 35 instalací. „Každý umělec si připravil instalaci podle svého gusta. Uvidíte komornější ukázky i velké projekce,“ slibuje Martin Pošta a připomíná, že celý festival se připravoval tři roky. Další čtyři měsíce pak trvalo dokončení finální podoby.

Čtěte také

Reakce návštěvníků byla pro organizátory nejprve velkou neznámou. „Věřili jsme, že většina instalací je hravá, a proto jsme doufali, že lidé budou nadšeni,“ popisuje Martin Pošta.

A co ho na celém festivalu nejvíc zaujalo? Jako první zmiňuje projekci na kostele svaté Ludmily na Vinohradech. A pak také instalaci s všeříkajícím názvem Mrak, která byla vytvořena z tisíců starých žárovek. „Svítící Mrak a bílé labutě okolo vypadají magicky,“ vysvětluje.

Tisíce žárovek a nákladní vůz. Tak vypadala příprava jedné z instalací festivalu světla

„Některé z instalací chceme rozvést do krajů Česka,“ slibuje Martin Pošta. Proč se festival koná v Praze? Jaký je podle něj rozdíl mezi uměním a kýčem? A proč on sám nepovažuje světelný smog za problém? I to jste mohli slyšet v sobotním vysílání Hosta Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio