Odstraňování dopravního značení na D1 je pěkná dřina

28. listopad 2013

Dělníci dnes zrušili jednu z uzavírek na dálnici D1. Jak odklízení vypadalo? Byli jsme na modernizovaném úseku mezi Loktem a Hořicemi, tedy v okolí 70. kilometru naší nejvytíženější dopravní tepny.

Každých 18 metrů jedna značka – to znamená pomalu k ní přijít, nadzvednout a hodit do auta. „Podstavec váží 29 kilo a značka mezi 10 až 15 kilogramy, podle toho jaká značka to je. Na každé části dálnice je asi 600 nebo 700 podstavců,“ přibližuje Martin Vacek z firmy SOMARO, že to není práce lehká a jednoduchá. Zvláště, když při tom ujdete devět kilometrů. „Zbývá nám ještě asi jeden a půl kilometru. To nám bude trvat zhruba hodinu.“

Čtěte také

Aby bylo možné z dálnice odstranit dopravní značení, tak je pochopitelně nutné ukončit nejen stavební práce, ale modernizovaný úsek připravit na návrat dopravy a to především do levého pruhu, kde byla doposud těžká technika. Jak přibližuje vedoucí stavby Borek Růžek, tak nešlo jenom o vyčištění vozovky. „Vozovku jsme od pondělí čistili samosběrným vozem a před odebráním svislého značení jsme provedli posyp solí rychlého jízdního pruhu, aby byl posolený, než do něj řidiči vjedou a nevznikala tam námraza,“ popisuje Borek Růžek.

Mezitím dvanáctičlenná parta dělníků odstranila veškeré dopravní značky, teď jdou vyměnit stroje a začnou odstraňovat žluté čáry. „Pakliže je dobré počasí a je to dovolené technologicky, tak se to dělá vodním paprskem, ale my tady budeme muset pravděpodobně použít brokování, protože je teplota hodně nízko a vodou by to nešlo. Tyto technologie jsou časově srovnatelné. Zbroušení jedné žluté čáry se dá počítat na vteřiny – půl minuty – jde to rychle. Samozřejmě vzhledem k nějaké bezpečnosti raději pracujeme, když je světlo, než v noci za tmy nebo večer. Takže odbrušování bude pokračovat zítra. V sobotu odstraníme svislé značení z levého pásu dálnice a potom během soboty a neděle se bude odbrušovat zbytek vodorovného značení,“ vysvětluje Martin Vacek.

Čtěte také

Už dnes mezi Loktem a Hořicemi jedou motoristé směrem do Brna komfortně ve dvou pruzích, byť jsou tam ještě žluté čáry. Jak ovšem upozorňuje Borek Růžek, tak ne všude bude rychlost 130 km/h. „Z rozhodnutí ministerstva dopravy budou na pravé straně dva úseky po 110 a na levé straně bude jeden úsek. Z důvodu viditelnosti a malých poloměrů oblouků je tu doporučená rychlost 110 km/h.“

Dopravní značení ve směru na Prahu se mezi Loktem a Hořicemi začne odstraňovat v sobotu, a pokud počasí dovolí, tak v neděli budou dva ze čtyř letos modernizovaných úseků už volně průjezdné.

autor: evk
Spustit audio