Makrela s fenyklovým salátem a sojovým glazé
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka.
Ingredience
- 2 kusy filetů čerstvé makrely
- 1 kus většího čerstvého fenyklu
- 2 kusy čerstvé mrkve
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Příprava glazé
- 2 polévkové lžíce sojové omáčky
- 4 polévkové lžíce limetkové šťávy
- 1 čajová lžička sekaného zázvoru
- 1 čajová lžička cukru
- 2 polévkové lžíce vody
Postup
Všechny suroviny smícháme a lehce zahřejeme. Nakonec vmícháme 4 polévkové lžíce olivového oleje. Čerstvý fenykl a mrkev nakrájíme na velmi slabé plátky a pak na nudličky. Společně dáme do misky s ledovou vodou a necháme zkřehnout. Makrelu okořeníme a dáme opéct na předehřátou pánvičku s kapkou olivového oleje, první stranou kůže. Fenykl s mrkví necháme okapat a osušíme čistou utěrkou. Pak promícháme se solí a pepřem s olivovým olejem a položíme na talíř. Na vrch salátu položíme filet makrely a přelijeme glazé.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.