Makrela s fenyklovým salátem a sojovým glazé

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka.

Ingredience

  • 2 kusy filetů čerstvé makrely
  • 1 kus většího čerstvého fenyklu
  • 2 kusy čerstvé mrkve
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Příprava glazé

  • 2 polévkové lžíce sojové omáčky
  • 4 polévkové lžíce limetkové šťávy
  • 1 čajová lžička sekaného zázvoru
  • 1 čajová lžička cukru
  • 2 polévkové lžíce vody

Postup

Všechny suroviny smícháme a lehce zahřejeme. Nakonec vmícháme 4 polévkové lžíce olivového oleje. Čerstvý fenykl a mrkev nakrájíme na velmi slabé plátky a pak na nudličky. Společně dáme do misky s ledovou vodou a necháme zkřehnout. Makrelu okořeníme a dáme opéct na předehřátou pánvičku s kapkou olivového oleje, první stranou kůže. Fenykl s mrkví necháme okapat a osušíme čistou utěrkou. Pak promícháme se solí a pepřem s olivovým olejem a položíme na talíř. Na vrch salátu položíme filet makrely a přelijeme glazé.

autor: Denisa Jeřábková