Zapečené houbové palačinky se špenátem
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka.
Ingredience
- 100 gramů hladké mouky
- sůl
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce oříškového (přepuštěného) másla do těsta
- 300 mililitrů polotučného mléka
- olej na pečení palačinek
Náplň palačinek
- 4 velké žampiony
- 200 gramů sýru gruyer nastrouhaného na hrubo
- 60 gramů másla
- 2 větší šalotky nakrájené na jemno
- 1 stroužek česneku
- 2 hrnky špenátu
- kmín
- sůl
- pepř
- muškát
Postup
Máslo v rendlíku pomalu přivedeme k varu a necháme lehce zezlátnout. Stáhneme z ohně a scedíme přes jemné sítko. Do přesáté mouky přidáme sůl a vejce. Pořádně promícháme a pomalu přiléváme mléko. Do hotového těsta přilijeme máslo. Když má těsto požadovanou konzistenci tak si rozpálíme pánvičku a lehce vymastíme olejem. Naběračku těsta nalijeme doprostřed pánve a rozlijeme do okrajů pánve. Ve chvíli, kdy se z okrajů začíná kouřit a těsto se už odpaluje (má světle hnědou barvu), tak palačinku otočíme a dopečeme z druhé strany. Hotové palačinky klademe na talíř jednu na druhou, aby neoschly. Na pánvičce rozpustíme máslo, orestujeme cibulku a žampiony. Okořeníme a přidáme na krátkou chvíli dobře omytý špenát. Směs plníme do palačinek, které následně zarolujeme a naskládáme vedle sebe na předem máslem vymaštěnou zapékací misku. Hotové palačinky posypeme na hrubo nastrouhaným sýrem a na 180°C zapečeme po dobu cca 5-10 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.