Bruslení na zamrzlém Lipně je životu nebezpečné, varují záchranáři

5. leden 2014

Vstup na zamrzlou Lipenskou přehradu je velmi nebezpečný. Někteří lidé se i přes varování vydávají na led, který má na některých místech jen tři centimetry. Ohrožují tak svůj život i život záchranářů, kteří od tohoto víkendu drží pohotovost. Několik bruslařů se totiž už na Lipně propadlo.

Míst, kde hrozí nebezpečí, je podle šéfa českokrumlovských vodních záchranářů Milana Bukáčka mnoho.

„Proboření hrozí u kraje, tam je led nejtenčí. Velký problém je u čističky odpadních od, dále u ústí potoků a řek, nebo u pilířů mostů. Právě v místě, kde teče potok, se u Frymburku probořili lidé.“

I přesto, že bruslařská dráha není otevřená, vodní záchranáři v Dolní Vltavici už začali držet víkendovou pohotovost. Provádí pravidelné obhlídky. Včerejší zjištění záchranáře Zdeňka Šebesty je varováním pro všechny, kteří by se na led v těchto dnech chtěli vydat.

„Led je tenký a kvůli dešti a oteplení na něm přibývá voda. Ta pak na hladině způsobuje tání ledu svrchu a také pohyb hladiny. Dochází k praskání ledu a celé jezero je rozdělené příčnou puklinou. U pukliny je led velmi tenký, maximální tloušťka je 5-6 centimetrů a to na unesení člověka opravdu nestačí.“

V tomto případě rozhodně risk není zisk. Naopak. Člověk může ztratit svůj život a navíc ohrozit i samotné záchranáře.

„Člověk, který se propadne do ledu, má šanci vydržet maximálně 5 minut, pak pravděpodobně dojde k srdeční zástavě. Celá posádka je v jistém ohrožení,“ říká Zdeněk Šebesta.

Bezpečná tloušťka ledu na přehradě je podle starostů lipenských obcí i záchranářů osmnáct centimetrů. Na tu si budeme zřejmě muset ještě nějaký ten den počkat. Meteorologové hlásí pořádné mrazy až ve druhé polovině ledna.

Spustit audio