Játrová paštika
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka.
Suroviny - 5 porcí:
- 200 g drůbežích jater (očištěných od blanek)
- 150 ml mléka
- 50 ml madeira vína
- 50 ml portského vína
- 30 g šalotky nasekané najemno
- 1 stoužek česneku nasekaný najemno
- 25 ml koňaku
- 3 vejce
- 200 g másla
- sůl a pepř
- majoránka
- Očištěná játra namočíme na hodinu do mléka, abychom je očistili
- Po hodině je vyjmeme, necháme okapat a osušíme
- Takto připravená játra další hodinu marinujeme v šalotce, česneku, vínu a koňaku s kořením
- Játra opět scedíme a spolu s vejci mixujeme na střední stupeň a postupně přidáváme máslo
- Vše vyšleháme do hladké hmoty, kterou pak propasírujeme přes jemné sítko
- Paštikovou hmotu plníme do skleniček nebo do formiček
- Zavřené skleničky pečeme ve vodní lázni na 120°C přibližně 1 hodinu
- Po uvaření necháme paštiky na chladném místě dobře vystydnout a můžeme podávat
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.