Játrová paštika

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka.

Suroviny - 5 porcí:

  • 200 g drůbežích jater (očištěných od blanek)
  • 150 ml mléka
  • 50 ml madeira vína
  • 50 ml portského vína
  • 30 g šalotky nasekané najemno
  • 1 stoužek česneku nasekaný najemno
  • 25 ml koňaku
  • 3 vejce
  • 200 g másla 
  • sůl a pepř
  • majoránka
Příprava:

  • Očištěná játra namočíme na hodinu do mléka, abychom je očistili
  • Po hodině je vyjmeme, necháme okapat a osušíme
  • Takto připravená játra další hodinu marinujeme v šalotce, česneku, vínu a koňaku s kořením
  • Játra opět scedíme a spolu s vejci mixujeme na střední stupeň a postupně přidáváme máslo
  • Vše vyšleháme do hladké hmoty, kterou pak propasírujeme přes jemné sítko
  • Paštikovou hmotu plníme do skleniček nebo do formiček
  • Zavřené skleničky pečeme ve vodní lázni na 120°C přibližně 1 hodinu
  • Po uvaření necháme paštiky na chladném místě dobře vystydnout a můžeme podávat 
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.