Umělecká kavárna v České Lípě nabízí návštěvníkům kromě kávy i autorská čtení a výstavy

8. leden 2014

V České Lípě započala svoji existenci kavárna, která nenabízí pouze sklenku vína nebo odpolední kávu se zákuskem. Otevřením umělecké kavárny, kde budou nejen pravidelné výstavy, hudební produkce nebo autorská čtení, si Marcela Mrázková splnila sen.

„Jsem chtěla udělat v první řadě něco, co mi tady chybělo, takže jsem měla potřebu si to tady vytvořit. Pak jsem se hlavně do takový podobný kavárny zamilovala před spoustou let ve Francii a teď jsem si splnila to, co jsem si vysnila,“ vysvětluje majitelka kavárny.

Stěny zdobí díla malíře a grafika Jiřího Matuly a v prostředí až bohémském se připravovalo první autorské čtení. O ně se za kytarového doprovodu Vladislava Pecha postarala básnířka Regina Krchňáková.

Naposledy se podobná setkání v České Lípě uskutečnila v sedmdesátých letech minulého století. Na otevření uměleckých prostor, kde se umělci mohou scházet a zároveň prezentovat, přijeli někteří i z několik desítek kilometrů vzdálených míst.

„Myslím, že takovýchto prostorů je pořád málo, ale bohužel mají takový svůj jepičí život. Docela mě překvapuje, že je dost velký nezájem lidí o umění poslední dobou. Pokud budu mít cestu do České Lípy, tak sem zavítám. Já jsem přijel až z Dubnice, představte si to,“ říká jeden z návštěvníků umělecké kavárny. Přišli i zástupci mladší generace.

V prostorech neobvyklé kavárny by se měl každý měsíc představit nový výtvarník a každý týden by se tu mělo konat buď autorské čtení nebo hudební produkce.

Spustit audio