Uzený jazyk s křenovou omáčkou

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace V Kolkovně Martina Faltuse.

Ingredience:

  • 0,5 kg vařeného a oloupaného jazyka
  • 0,1 kg másla,
  • 0,05 kg hladké mouky
  • 0,4 l hovězího vývaru
  • 0,2 l smetany
  • 0,05 kg drcených mandlí
  • 4 lžíce nastrouhaného křenu
  • cukr
  • sůl

Postup:

  • Z másla a mouky si v hrnci připravíme světlou jíšku
  • Postupně za stálého míchání přiléváme vývar
  • Přivedeme k varu a vaříme, dokud omáčka dostatečně nezhoustne
  • Poté přidáme smetanu, dosladíme a dosolíme
  • Nakonec přidáme strouhaný křen a drcené mandle, které jsme zlehka osmahli na pánvi
  • Přivedeme k varu a hned vypneme
  • Uzený jazyk nakrájený na plátky přeléváme na talíři omáčkou a jako přílohu podáváme houskový knedlík
autor: Denisa Jeřábková