Houbová polévka na kyselo

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience - 4 porce:

  • 20 g sušených hřibů
  • 0,3 dcl oleje
  • 20 g hladké mouky
  • 70 g cibule 
  • 1,5 l vody                       
  • 500 g brambor   
  • 3 dcl smetany 33%            
  • sůl
  • pepř
  • ocet
  • kmín
  • pažitka 

 

Příprava:

  • Sušené hřiby přes noc namočíme do vody
  • Druhý den houby uvaříme doměkka
  • Ve vedlejším hrnci si připravíme světlou cibulovou jíšku s kmínem a zalejeme houbami s vývarem
  • Rozšleháme, přivedeme k varu a přidáme brambory nakrájené na kostky
  • Když jsou brambory měkké, přidáme smetanu, osolíme, opepříme a okyselíme
  • Podáváme sypané pažitkou 

Poznámka:

  • Hřiby můžeme použít i čerstvé nebo mražené, ty je však lepší předem orestovat
autor: Denisa Jeřábková