Kuřecí Tikka Masala

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka.

Ingredience - 4 porce:

Marináda na kuře:

  • 300 g  kuřecích prsíček
  • 1 hrneček bílého jogurtu
  • 1 plž. citrónové šťávy
  • 2 člž. mletého římského kmínu
  • 1 člž. mleté skořice
  • 2 člž. cayenského pepře (sušené chilli)
  • 2 člž. čerstvě drceného černého pepře
  • 1 plž. čerstvého sekaného zázoru
  • sůl

Na omáčku:

  • 1 plž. másla
  • 1 stroužek nasekaného česnek
  • 1 jemně nasekaná jalapeno paprička
  • 2 člž. mletého římského kmínu
  • 2 člž. mleté sladké papriky
  • 3 člž. soli
  • 1 plechovka (250 g) drcených rajčat
  • 1 hrneček smetany 33%
  • ¼ hrnečku sekaného čerstvého koriandru

Příprava:

  • V míse rozmícháme jogurt s ostatními ingrediencemi na marinování kuřete
  • Kuřecí prsíčka bez kůže nakrájíme na nudličky (nebo na kostičky, které po na marinování můžeme napíchat na špízy a péct)
  • Maso vložíme minimálně na hodinu do marinády a mezitím si připravíme omáčku
  • V kastrolku rozpustíme máslo na středním plameni
  • Na másle asi minutu restujeme zázvor a jalapeno papričky 
  • Pak přidáme koření a drcená rajčata se smetanou
  • Osolíme a provaříme cca 15 minut
  • Maso vyjmeme z marinády a na rozpáleném grilu (nebo v troubě 280°C) opečeme dozlatova
  • Kuře přidáme do hotové omáčky a podáváme sypané čerstvým koriandrem

Tip: 

  • Koření, které budete v receptu používat, je dobré používat celé, na suché pánvi jej opéct, aby se rozvonělo (ale ne spálilo) 
  • Pak teprve v hmoždíři rozdrtit na prášek
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.