Demiglace
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Demiglace je základní hnědá omáčka používaná buď samostatně k pečeným masům, nebo - a to hlavně - jako surovina k přípravě velkého množství dušených jídel nebo omáček.
Ingredience:
- Telecí klouby - 1 kg
- Kostra z kuřete - 2 ks
- Mrkev - 500 g
- Celer - 350 g
- Cibule - 350 g
- Červené víno - 4 dcl
- Rajčatový protlak - 80 g
- Voda
- Olej - 1 dcl
Příprava:
- Nasekané telecí klouby a kuřecí kostry upečeme do barvy
- Vedle v hrnci na oleji opečeme dozlatova nakrájenou zeleninu, krátce orestujeme protlak, přilejeme víno a odvaříme
- Přidáme upečené kosti a zalejeme vodou
- Tento základ táhneme klidně jeden den, aby síla z kostí přešla do omáčky
- Vodu můžeme průběžně přilívat
- Druhý den omáčku scedíme a zvolna sváříme
- Jako polotovar do omáček a dušených jídel necháváme méně svařenou, jako samostatnou omáčku vaříme do plné chuti a hustoty
Poznámka:
- Příprava této omáčky je na pohled zdlouhavá, ale úsilí do ní vložené se dozajista vyplatí
- Pokud omáčku podáváme v základní formě, zjemníme ji nakonec kostičkou másla
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.