Demiglace

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Demiglace je základní hnědá omáčka používaná buď samostatně k pečeným masům, nebo - a to hlavně - jako surovina k přípravě velkého množství dušených jídel nebo omáček.

Ingredience:

  • Telecí klouby - 1 kg
  • Kostra z kuřete - 2 ks
  • Mrkev - 500 g
  • Celer - 350 g
  • Cibule - 350 g
  • Červené víno - 4 dcl
  • Rajčatový protlak - 80 g
  • Voda
  • Olej - 1 dcl

Příprava:

  • Nasekané telecí klouby a kuřecí kostry upečeme do barvy
  • Vedle v hrnci na oleji opečeme dozlatova nakrájenou zeleninu, krátce orestujeme protlak, přilejeme víno a odvaříme
  • Přidáme upečené kosti a zalejeme vodou
  • Tento základ táhneme klidně jeden den, aby síla z kostí přešla do omáčky
  • Vodu můžeme průběžně přilívat
  • Druhý den omáčku scedíme a zvolna sváříme
  • Jako polotovar do omáček a dušených jídel necháváme méně svařenou, jako samostatnou omáčku vaříme do plné chuti a hustoty

Poznámka:

  • Příprava této omáčky je na pohled zdlouhavá, ale úsilí do ní vložené se dozajista vyplatí
  • Pokud omáčku podáváme v základní formě, zjemníme ji nakonec kostičkou másla
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.