Pečený losos marinovaný v miso-limetkové marinádě

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka.

Suroviny - 4 porce:

  • 1 hrneček cukru krystal
  • 1 hrneček vody
  • 1 hrneček miso pasty (pasty z fermentovaných sojových bobů)
  • šťáva z 1 limety 
  • 600 g filetů z lososa

Postup:

  • Cukr a vodu přivedeme k varu a pomalu na střední plamen vaříme, dokud se nesvaří o třetinu
  • Rozvar stáhneme z ohně a po vystydnutí přimícháme miso pastu a limetkovou šťávu
  • Marinádu natřeme na jednotlivé porce ryb a necháme asi 8 hodin marinovat
  • Rybu pečeme na 220 stupňů asi 8 minut 
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.