Pečený losos marinovaný v miso-limetkové marinádě
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka.
Suroviny - 4 porce:
- 1 hrneček cukru krystal
- 1 hrneček vody
- 1 hrneček miso pasty (pasty z fermentovaných sojových bobů)
- šťáva z 1 limety
- 600 g filetů z lososa
Postup:
- Cukr a vodu přivedeme k varu a pomalu na střední plamen vaříme, dokud se nesvaří o třetinu
- Rozvar stáhneme z ohně a po vystydnutí přimícháme miso pastu a limetkovou šťávu
- Marinádu natřeme na jednotlivé porce ryb a necháme asi 8 hodin marinovat
- Rybu pečeme na 220 stupňů asi 8 minut
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.