Krádeží aut přibývá! Jak se bránit?

5. březen 2014

Trhu se musí přizpůsobovat kde co. Velmi rychle reagují na změny zloději aut. Zapomeňte na vše, co se do teď tvrdilo. Také na to, že počet krádeží vozidel klesá!

Krádeží vozidel ubývalo zhruba pět let - až do minulého roku. Tehdy sice ten nárůst krádeží nebyl v roce 2013 nějak velký, jednalo se asi o 300 vozů, ukazuje to ovšem trend, který bude podle odborníků pokračovat i letos.

Koupili jste si vysněné luxusnější auto, ale v noci nemůžete spát, protože stojí jen tak na ulici? Tady vás zase pro změnu trochu uklidníme. Krádeže luxusních vozů, které většinou končilyza hranicemi na východ od nás, poklesly až o desítky procent.

Není to ovšem díky policii, které by se dařilo likvidovat dobře organizované zlodějské gangy. Za všechno může spíš zájem zlodějů o starší vozy.

Stará auta? Ano, nejde totiž o auta, ale o náhradní díly. Průměrná hodnota ukradených aut klesla loni o 20 procent. Zajímavý je i fakt, že 40 procent ukradených aut skončí někde v dílně, kde jsou velmi rychle rozebrána na náhradní díly.

Parkování v podpatkách. Ženy už zřejmě tuší: nepůjde o nic jednoduchého!

Stále častěji se také stává, že své auto sice najdete tam, kde jste ho zaparkovali, ovšem něco na něm chybí. Zloději se začali zaměřovat hlavně na věci, které jdou odmontovat. V kurzu jsou litá kola, xenonové nebo led diodové světlomety nebo třeba airbagy.

Nejsmutnější na tom všem je, že si za to můžeme sami. Většina z nás se snaží ušetřit na náhradních dílech, a tak je stále více kupujeme pod rukou. Když se podíváme na žebříček kradených vozů u nás, zjistíme, že stále vede značka Škoda - konkrétně model Octavia. Často se ale kradou i stařičké Felicie a Formani.

Nejméně se zatím kradou vozy značky Hyundai - takových aut zmizelo v minulém roce u nás jen 38.

Objasněnost krádeží je u nás jen asi 15 procent, proto nedávejte zlodějům šanci. Ceny elektronických sledovacích systémů klesají a stále se vyplatí nějak mechanicky zabezpečit vůz - ať už pákou na volant nebo zámkem zpátečky. Odborníci také doporučují nestandartní věci, jako třeba tajné vypínače, které rozpojí elektroobvod a auto pak nejde vůbec nastartovat.

autor: Milan Král
Spustit audio