Národní galerie vystavuje nově zrestaurovaný dvojobraz Lucase Cranacha staršího

7. březen 2014

Po několika desítiletích můžeme ve Šternberském paláci na Hradčanském náměstí v Praze obdivovat nově zrestaurovanou, oboustranně malovanou desku s žehnajícím Jezulátkem a Kristem Trpitelem. K vidění bude po celý rok.

Autorem dvojobrazu namalovaného kolem roku 1520 byl významný malíř německé renesance Lucas Cranach starší, který vedl velkou malířskou dílnu, podnikal a udržoval čilé společenské styky – přátelil se například s hlavním exponentem německé reformace Martinem Lutherem.

Obě témata dvojobrazu – žehnající dítě Ježíš s křížem a Kristus Trpitel – patřila k oblíbeným námětům luteránské reformace, která zdůrazňovala úlohu Ježíše jako vykupitele dědičného hříchu.

Obraz byl pro svůj problematický stav uložen mnoho let v depozitáři Národní galerie. Teprve nedávno byl zrestaurován ve spolupráci s ateliérem restaurování Akademie výtvarných umění v Praze.

Poprvé byl spolu s dalšími sedmi Cranachovými obrazy ze sbírek Národní galerie v Praze představen veřejnosti letos v únoru v Ostravském muzeu, kde výstava Cranachů vzbudila velkou senzaci a trhala návštěvnické rekordy.

autoři: Karel Oujezdský , Helena Petáková
Spustit audio