Pavel Maurer: Začínají farmářské trhy. Pozor na ně!

23. březen 2014
Glosa Pavla Maurera

Chodíte na farmářské trhy? A nebojíte se někdy, že se necháte napálit? Gastronaut Pavel Maurer se na trzích několikrát spletl, proto se rozhodl prozradit několik dobrých rad.

Otepluje se, a tak se na mnoha místech naší země začínají rojit farmářské trhy. Zaplať pánbůh za ně a taky pozor na ně! To je můj vzkaz, výzva i varování na základě osobní zkušenosti.

Pokud si dobře pamatuji, venkovní trhy se nacházejí ve všech zemích světa a tradičně fungují stovky a v některých teritoriích dokonce tisíce let. Každý ví, že v určitý den přijde ráno na trh, nakoupí a že večer trh zase zmizí.

Čtěte také

Trhy bývají většinou pod širým nebem, obchoduje se tváří v tvář a každý stánek je specifická samostatná jednotka. Může se smlouvat o ceně a bývá zvykem, že trh nabízí především produkty místní provenience nebo pocházející z blízké lokality. To je zárukou čerstvosti, sezónnosti, rozumné ceny a autentičnosti. Holoubátka v Anjou, ravioli v Toskánsku, česnekoví krabi v Singapuru nebo currywurst v Berlíně. U nás to může být třeba malínský křen, davelská klobása nebo beskydské jehněčí.

Jenže na farmářských trzích se bohužel také podvádí. Objevují se chytráci, kteří nabízejí zaručeně české brambory z Polska, stoprocentní přeštické prasečí jitrnice z Rumunska, kváskový chleba bez kvásku a podobně. Je třeba být nesmírně ostražitý. Také jsem se mnohokrát spletl.

Farmářské trhy nejsou obří sterilní shopping centra, naopak. Nabízejí vám osobní formu prodeje. Musíme být vděční, že je u nás máme, musíme si je hýčkat, ale i vychovávat.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio