Chodníky ve Varech uklízí nový metací vůz. Kromě lázeňské zóny se má objevit i na sídlištích

7. duben 2014

Správa lázeňských parků v Karlových Varech začala využívat moderní metací vůz. Pořizovací cenu, téměř 4 miliony korun, zaplatilo město. Využilo ale evropské dotace, zaměřené na zlepšení životního prostředí.

Na nový stroj přitom radnice čekala přes dva roky. Metací vůz nahradí dosluhující speciál ze Švýcarska, který správa parků používá přes deset let.

Moderní metací vůz je určen především k údržbě promenád, cyklostezek a chodníků. Kromě lázeňského centra bude pracovat i v okrajových částech města. Zejména na sídlištích. Využít se dá i na hlavních městských komunikacích.

"Je to multifunkční zametač. Takže veškeré smetí, nedopalky, listí, kousky zeminy, prach, drobné větvičky to dokáže vyluxovat. Záběr má asi tři metry. Prioritně má uklízet chodníky, využít se dá i na vozovkách," vysvětluje ředitel Správy lázeňských parků Miroslav Kučera.

Nový metací vůz už má za sebou ostrý start. První stovky metrů uklidil v okolí Alžbětiných lázní. Za volantem seděl jeden z nejzkušenějších řidičů správy parků Ladislav Machulík.

autor: zdt
Spustit audio