Tataráček z lososa

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Hotelu Aria Davida Šaška.

Ingredience - 10 porcí:

  • 900 g lososa - filet čerstvý bez kůže
  • 20 g šalotky jemně pokrájené
  • 30 g čerstvého oloupaného zázvoru jemně nastrouhaného a následně ještě nasekaného
  • 3 cl olivového za studena lisovaného oleje
  • strouhaná kůra z ½ citrónu
  • 1 lžíce pažitky na kolečka
  • sůl a čerstvě mletý čerstvý pepř dle chuti  

Na dozdobení:

  • 90 tenkých plátků z čerstvé okurky
  • 15 ks třešňových rajčátek rozkrojených na půlky
  • 3 lžíce na tenká kolečka nakrájené pažitky
  • ½ ks čerstvého ledového salátu
  • 1 ks čerstvého frizzé salátu (použijeme pouze světlejší středovou část)
  • cca 3-4 lžíce hořčicového dresinku (dle chuti)
  • 100 g kyselých okurek nakrájených na malé kostičky 2x2 mm    

Postup:

  • Filet z čerstvého chlazeného lososa nakrájíme přes svalová vlákna na cca 3 mm silné plátky, které dále pokrájíme na drobné kostičky o stejné síle stran, tedy 3x3 mm a vložíme do větší mísy
  • Do takto připraveného masa přidáme šalotku, zázvor, citrónovou kůru, pažitku, sůl, pepř, olivový olej a vše opatrně, ale pečlivě promícháme, aby nedošlo k rozmačkání křehkého masa
  • Připravíme porce po 100 g ve tvaru válečku po celém obvodu obloženého tenkými plátky čerstvé okurky, aby se ve dvou třetinách vzájemně a pravidelně překrývaly
  • Takto připravené válečky položíme do středu talíře na salátové lůžko ochucené hořčicovým dresinkem, posypané kostičkami z nakládaných okurek a čerstvě nakrájenou pažitkou
  • Dále talíř ozdobíme třemi půlkami z třešňového rajčete, zakápneme olivovým olejem a dresinkem
  • Podáváme s tenkými plátky toustovaného bílého chleba

Poznámka:

  • K tataráčku můžeme servírovat v malé misce směs sójové omáčky se za studena lisovaným olivovým olejem v poměru 2:1 (sójová omáčka- olivový olej), ale pozor přidávejte vždy jen pár kapek na každé sousto, aby nedošlo k přesolení a přebití přirozené chuti masa     
autor: Denisa Jeřábková