Chlebové toasty s karamelizovanými jablky, kuřecími prsíčky, brusinkami a sýrem
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Hotelu Aria Davida Šaška.
Ingredience:
- 4 plátky chleba Šumava
- 4 jablka Granny Smith
- 30 g jihočeského másla
- 4 kuřecí prsa bez kůže
- 4 lžíce nakládaných brusinek
- 400 g francouzského sýra Brie
- Čerstvě mletý černý pepř
- Sůl k dochucení prsou a jablíček
Recepty:
- Jablka oškrábeme, vyjmeme jádřinec, nakrájíme na čtvrtky a čtvrtky dále na 3 mm silné plátky
- Do horké pánve vložíme máslo a vzápětí přidáme nakrájená jablka
- Mírně osolíme, přimeleme černý pepř, špetku cukru a restujeme, dokud jablka nezesklovatí
- Pak je přendáme na síto a necháme mírně odkapat
- Kuřecí prsa osolíme, opepříme a pomalu opékáme po všech stranách cca 10 minut
- Poté necháme v pánvi k pozdějšímu použití
- Plátky chleba opečeme po obou stranách pod grilem dozlatova
- Vyjmeme a z jedné strany naneseme silnější vrstvu jablíček, následuje lžíce brusinek, kterou rozetřeme po celé ploše
- Další vrstvu tvoří šťavnatá kuřecí prsíčka nakrájená na plátky 5 mm silné a položená tak, aby se překrývala
- Pro vylepšení chutě ještě jednotlivé toasty polijeme zbytkem šťávy, která zbyla v pánvi
- Nakonec na maso položíme 3 mm široké plátky sýru Brie tak, aby se vzájemně překrývaly, a opět celé vložíme pod gril, kde vše mírně zapečeme
- Podáváme vzápětí ještě teplé třeba s malým zeleninovým salátkem
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.