Byli jste osvobozeni, ale svobodu jste brzy ztratili, tvrdí v Muzeu Utah Beach

Oslav 70. výročí vylodění v Normandii se budou účastnit i zástupci plzeňského magistrátu. 6. června si ho připomenou na pláži Utah. Právě tady se vylodily jednotky, které o rok později osvobodily Plzeň. Ve druhé vyloďovací vlně byli i čeští vojáci. Řada z nich v Normandii zahynula. Naši krajané na ně nezapomněli.

Do Normandie přijedou začátkem června zástupci magistrátu Plzeňského kraje. Bude mezi nimi i historik Milan Jíša, který bude mít na Utah Beach dvě přednášky o vylodění. Proč právě tady?

„V těchto místech, na plážích Normandie, se vylodily i jednotky, které se za 11 měsíců účastnily osvobozování jihozápadních Čech,“ vysvětluje Milan Jíša, autor knihy 500 hodin k vítězství, která vypráví o cestě amerických jednotek až do Plzně.

Čtěte také

V Normandii je pohřbeno několik desítek českých vojáků. Každoročně objíždí jejich hroby Josef Kružík, a to s českými vlaječkami, které dostává od našeho zastupitelského úřadu. Sám působil v cizinecké legii, žil v Paříži a asi 10 let bydlí u Arromanches. Z okna vidí na zbytky pontonového mostu postaveného Spojenci. V hezkém domku bydlí se svou ženou Vlastou.

Všude zněla Škoda lásky. A dnes?

Táhne mu už na 90 let. Bez ohledu na pokročilý věk je však plný optimismu. „Byli jsme mladí a hezcí. Teď už jsme jenom hezcí,“ usmívá se. Na zemi, kde se narodil, nedá dopustit. „Jsem pořád Čech,“ tvrdí.

Zbytky pontonového mostu v Arromanches

S Vlastou jen litují, že české stopy už z Normandie zmizely. „Kdysi odevšad zněla Škoda lásky. Dnes ji neuslyšíte ani v muzeu,“ vysvětluje Vlasta. O to je cennější, že si můžeme přímo v Normandii připomínat s Milanem Jíšou roli československých vojáků při vylodění, cestu Američanů do Plzně, i vše, co následovalo.

Do Normandie je pozval Charles de Vallavieille z Muzea Utah Beach. „Historie osvobození Plzně mě velmi zajímá. Byli jste sice osvobozeni, ale svobodu jste po nástupu komunistického režimu brzy ztratili,“ tvrdí.

autoři: Jiří Hošek , jšm
Spustit audio