Jahodová polévka se sektem a citrónovou smetanou

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience - 4 porce:

  • Jahody - 600 g
  • Cukr moučka - 80 g
  • Sekt - 10 cl
  • Zakysaná smetana - 160 g
  • Citrón - ½ ks
  • Čerstvá máta - 4 lístky

Postup:

  • Jahody očistíme od stopek, čtyři dáme na stranu a zbytek rozmixujeme s ¾ cukru.
  • Zakysanou smetanu vyšleháme se zbylým cukrem, citrónovou šťávou a nastrouhanou citrónovou kůrou.
  • Do talíře servírujeme jahodovou polévku, jemně přelijeme sektem a doprostřed dáme lžíci zakysané smetany.
  • Zdobíme pokrájenými jahodami a natrhanými lístky máty.

Poznámky:

  • Jahodovou polévku je nejlepší připravit dopředu a dobře vychladit. 
  • Sekt s polévkou dopředu nemícháme, protože alkohol s ovocem může začít rychle kvasit.
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.