Kynuté jahodové knedlíky

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience - 4 porce:

  • Jahody - 400 g
  • Polohrubá mouka - 500 g
  • Mléko - 2 dl
  • Voda - 1 dl
  • Droždí - 20 g
  • Vejce - 1 ks
  • Sůl                                     
  • Máslo - 200 g
  • Moučkový cukr - 100 g
  • Toustový chléb - ½ ks

Postup:

  • Jahody očistíme od stopek, opláchneme a necháme v cedníku okapat.
  • Z mouky, vody, mléka, vejce, droždí a špetky soli zpracujeme rukou nebo pomocí elektrického hnětače hladké, měkké, ale pružné těsto, tak aby se nelepilo. 
  • Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
  • Když těsto nabere na objemu, rozdělíme na dvanáct kousků po přibližně 70 gramech a naplním jahodami.
  • Ještě krátce necháme vykynout.
  • V hrnci uvedeme do varu vodu, vložíme knedlíky a zvolna vaříme asi 8 minut. 
  • Poté, co je vyndáme, několikrát jemně propíchneme špejlí, aby se nesrazily.
  • Vedle na pánvi na másle pomalu opečeme do křupava rozmixovanou střídku z toustového chleba.
  • Knedlíky sypeme máslovou strouhankou a moučkovým cukrem.        
 
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.