Jihlavské Muzeum Vysočiny představuje židovské památky v kraji

19. červen 2014

Židovské památky na Vysočině mapuje nová výstava v Jihlavě. Nejznámější je židovská čtvrť v Třebíči, ale synagogy, židovské čtvrtě nebo hřbitovy jsou i jinde. Výstava je představí ve fotografiích, chybět nebudou ani sbírkové předměty.

Výstava nabízí přehled o všech židovských památkách pomocí fotografií. Na panelech jsou uspořádány podle jednotlivých lokalit a zachycují i opravy staveb. Například tu poslední dokončenou - středoevropsky unikátní synagogu v Nové Cerekvi.

Výstava představuje i výběrovou kolekci sbírkových předmětů muzeí - například z Třeště, Telče a Třebíče. Velkou měrou se podílel fond Městského muzea Polná.

Předměty dokumentují společenský a náboženský život místních Židů. Jde třeba o pláštík na Tóru z modrozeleného hedvábného atlasu z roku 1762 nebo mosazný svícen - chanuka - z období let 1780 až 1800.

Z třebíčských sbírek bude k vidění například stříbrný pohár věnovaný židovskou obcí roku 1868 místodržícímu radovi Watzkovi.

Výstava v Muzeu Vysočiny v Jihlavě probíhá do 24. června. V poslední den výstavy se uskuteční přednáška Ivy Steinové o židovských hřbitovech, pravidlech pohřbívání a symbolice výzdoby náhrobků, které se nacházejí na Vysočině.

autor: ost
Spustit audio