Bramborová polévka

Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.

Ingredience:

  • 500 g oloupaných na kostičky (1x1cm) nakrájených syrových brambor (zalitých asi 700 ml vody)
  • 180 g čerstvého másla
  • 100 g cibule
  • 100 g mrkve
  • 70 g celeru
  • 70 g petržele
  • 1 lžička kmínu
  • 200 g čerstvých nebo mražených hříbků
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 20 g sušených lesních hub (namočených ve 2 dl vody)
  • 4 – 5 stroužků česneku
  • sůl a černý pepř
  • majoránka
  • hrst sekané ploché petržele

Postup:

  • V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme kořenovou zeleninu a pomalu restujeme do svělte hněda.
  • Pak přidáme cibuli a vše karamelizujeme dohněda. 
  • Přidáme houby pokrájené na kousky, promícháme, zaprášíme moukou, znovu promícháme a vložíme sušené houby a bramborové kostičky obojí s vodou, ve které byly namočené.
  • Za občasného míchání přivedeme k varu, osolíme, opepříme, přidáme česnek a vaříme asi 20 minut. 
  • Pak přidáme majoránku a hrubě posekanou petržel a ještě případně dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
autor: Denisa Jeřábková