Kruhový trénink: Sportovní trend z garáže dobývá Česko

3. září 2014

Cvičíte a sportujete rádi, ale nebaví vás dokola opakovat tytéž cviky nebo nechcete trávit hodiny v posilovně? V tom případě pro vás variantou „jak si dát pořádně do těla“ může být kruhový trénink – komplexní forma cvičení, kterou si dobře vybavují i starší ročníky a která je stále oblíbenější u širší veřejnosti.

„Natažený nohy, dotýkání špiček, hezky na vršek břicha, snažím se dosáhnout co nejvýš!“ „Na kolik to jedete opakování?“ ptám se na průběh tréninku. „Každé stanoviště kolem půl minuty, pak se přesouváš dál, až objedeš jedno kolečko, tak je konec, pak je velká pauza. Jedou se většinou tři, čtyři kolečka,“ říká Honza, zatímco Michal vysvětluje a předvádí cviky na jednotlivých stanovištích. Jsem v areálu parku Podvinný mlýn, kde kromě Stromovky a Letné probíhají kruhové tréninky téměř každý den.

„Začalo to na škole díky předmětu Podnikatelské praktikum, kdy jsme si měli vymyslet podnikání, které jsme měli rozjet a mělo trvat půl roku. Tak jsme si s klukama říkali, co máme dělat jiného než sport, protože nic jiného neumíme. Tak jsme si říkali, co bychom měli za ten sport nastrčit, shodli jsme se, že jsme v mládí neměli rádi kruhové tréninky,“ přibližuje někdejší volejbalista Michal start kruhových tréninků.

03199204.jpeg

Tehdy šlo hlavně o jejich vlastní zábavu a zlepšení fyzičky, podobně jako v případě bývalého gymnasty Grega Glassmana, který na začátku 70. let novou tréninkovou metodu – tzv. crossfit – vytvořil a ve své garáži v Kalifornii vybudoval i první tělocvičnu. U nás trend kruhových tréninků úspěšně zavedli tzv. Hardcore Kruháče. Dnes existuje kruhových tréninků celá řada, ideálním výsledkem všech je získání kondice i síly.

„Na začátku děláme zahřátí, pak dynamický strečink, pak následuje kruháč osmi až dvanácti stanovišť, záleží podle toho, kolik je lidí. Na závěr pak zase nějaké to protažení.“ Přestože lehce prší, na tzv. Podviňáku momentálně probíhá tzv. spartan – silovější kruhový trénink určený hlavně pro muže. „Tak tady pojedeme trhy, levá ruka opřená, křížem, pravá ruka zvedá, trhnu a podržím nahoře. Druhé stanoviště tady, druhá ruka.“

„Michale, holky dělají to samé, nebo mají nějakou mírumilovnější variantu?“ ptám se. „Ne nedělají, když to dělají, tak mají lehčí váhy,“ odpovídá Michal a navazuje, že náročnost tréninků se v průběhu týdne liší. „Máme možnost nastavit lidem náročnost podle nich. Máme různé váhové kategorie, které dokážou zvedat jak holky, tak kluci. Můžou si díky tomu vybrat, nastavit si vlastní tempo. Takže náročnost nedáváme začátečníci nebo pokročilí, protože víme, že to dokáže zvládnout každý.“

03199207.jpeg

Michal, Honza a Dan se snaží všem věnovat individuálně a na průběh tréninku pečlivě dohlíží. „A existují speciální kurzy/školení pro trenéry kruhového tréninku?“ „Speciální ne. Jde o klasický instruktorský kurz pro trenéry. Naštěstí jsme natrefili na dobrého trenéra, který vyučoval kruhové tréninky, takže nám pomohl doladit to, co děláme my,“ vysvětluje Michal.

A jaká je motivace těch, kteří kruhový trénink absolvují? „Jsem tu hlavně z důvodu, abych se udržoval v duševní kondici, i fyzické, ale hlavně duševní. Baví mě, že to je pokaždé jiné, i když princip je stejný, ale cviky jsou pokaždé jiné,“ vysvětluje Artur a oddechuje po hodinovém zápřahu. Stejnou otázku pokládám Petrovi. „Byl to záměr, něco jsem si o tom přečetl, i jsem trénink viděl, a v neposlední řadě to bylo i doporučení, že se jedná o komplexní cvičení.“

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.