V přerovských ubytovnách už žije na 700 lidí. Stále častěji tam končí i rodiny s dětmi

Na ubytovny v Přerově se rodiny uchylují většinou kvůli dluhům. Jediným příjmem těchto lidí totiž často bývají jen sociální dávky, své pohledávky proto nemají z čeho splácet a přicházejí o bydlení. Takové zkušenosti mají sociální pracovnice přerovského magistrátu, které lidi v nouzi vyhledávají a nabízejí jim pomoc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústí nad Labem, Předlice. Ubytovna, kde jsou lidé bez vody

Ústí nad Labem, Předlice. Ubytovna, kde jsou lidé bez vody | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Důvodů, proč se rodiny ocitnou na ubytovně, je ale samozřejmě více.

„Jsou to rozpady vztahů, kdy ženy zůstávají osamělé a nemají dostatek finančních prostředků k tomu, aby udržely třeba v nájemní formě bydlení. Pak je to ztráta zaměstnání, různé týrání v rodinách a podobně, kdy ženy utíkají před agresorem, dostávají se do těchto problematických situací,“ přibližuje vedoucí oddělení sociální prevence Marta Šintáková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na ubytovnách v Přerově končí stále častěji i rodiny s dětmi

Sociální pracovnice pravidelně obcházejí zařízení, která ubytovávají osoby ohrožené sociálním vyloučením.

Na chodbě jedné z ubytoven je vítá mladá matka. V náručí má malé dítě, druhé vede za ruku.

Dočasný domov této rodiny představuje jediná místnost o rozměrech 4 krát 3 metry. Uvnitř jsou válendy, dětská postýlka, pár polic, skříň a malý jídelní stůl. Kuchyňka je na ubytovně společná.

„Byla jsem bez peněz a partner říkal – buď vypadneš, nebo mi dáš půlku nájmu. To jsem ještě na mateřské nebyla, to jsem neměla žádný příjem. Až tady jsem dostala 1740 korun. Co se má dělat. Máme střechu nad hlavou a za to jsem ráda,“ říká mladá žena.

Takovou situaci snášejí podle Šintákové mnohem hůře děti. Zejména ty, které už chodí do školy. „Nezřídka se stává, že je kolektiv odsuzuje za to, že jsou z takové rodiny. Pokřikují po nich, že jsou socky. Děti to samozřejmě velmi negativně ovlivňuje, stydí se za tu situaci a samozřejmě to nabourává i vazby v rodině,“ vysvětluje sociální pracovnice.

Dnes žije na přerovských ubytovnách bezmála 700 lidí a nejde jen o místní. Stále častěji do města míří lidé z jiných koutů republiky a dokonce i ze Slovenska.


Zvětšit mapu

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme