Ebolu by mohli léčit v Centru biologické ochrany v Těchoníně. To ale není pro civilisty

Pardubice ve středu v podvečer vystrašilo podezření, že jeden z afrických studentů tamní univerzity je nakažený virem eboly. Nakonec se ukázalo, že mladík onemocněl malárií. Pokud by měl ebolu, musel by do pražské nemocnice Na Bulovce. V kraji je přitom Centrum biologické ochrany v Těchoníně. To ale zatím nemůže přijímat civilisty, protože nemá statut zdravotnického zařízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvůli podezření na ebolu byli v pohotovosti záchranáři, hygienici a další složky Integrovaného záchranného systému

Kvůli podezření na ebolu byli v pohotovosti záchranáři, hygienici a další složky Integrovaného záchranného systému | Foto: Zdeněk Novák

V Pardubické nemocnici už několik dní visí informační letáky, které upozorňují na rizika spojená s cestami do západní Afriky.

Právě tam se šíří nebezpečný virus eboly, který způsobuje krvácivé horečky. Její příznaky ale laik nepozná, zpočátku totiž začíná jako obyčejná chřipka.

„Speciální lék na toto virové onemocnění zatím není evidován, snadno se tak šíří a v místě epidemií mu nelze jednoduchým způsobem zabránit. To je jeden z faktorů hrozby,“ říká primář infekčního oddělení Petr Knížek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pacienty s ebolou může přijmout jen Bulovka. V Těchoníně v Pardubickém kraji je přitom Centrum biologické ochrany. Připravila Iveta Záleská

U afrického studenta nakonec laboratorní vyšetření prokázala, že mladý muž onemocněl malárií.

„Je stabilizovaný a dá se říct, že v tuto chvíli je bez větších obtíží,“ konstatuje primář Knížek a dodává, že pokud by byl mladík podezřelý na vysoce infekční nemoc, jako je ebola, vůbec by ho pardubická nemocnice k léčení nepřijala.

„Protože v případě, že by bylo vysloveno podezření na onemocnění ebolou, jediné pracoviště v České republice, které je určeno jako centrum pro vysoce nakažlivé nemoci, je fakultní nemocnice Bulovka v Praze.“

Centrum biologické ochrany je jen pro vojáky

V Pardubickém kraji je přitom Centrum biologické ochrany v Těchoníně. Specializovaná vojenská nemocnice je určená pro léčbu vysoce nakažlivých nemocí, jako je černý kašel, antrax nebo právě ebola.

Jenže nemá statut zdravotnického zařízení, protože patří armádě, a tak civilisty nemůže běžně přijímat. To kritizuje to náměstek pardubické nemocnice Roman Michálek.

„Kdyby Centrum biologické ochrany v Těchoníně mělo statut zdravotnického zařízení, mohlo by být používáno i pro civilní sféru. Stejně tak je vhodné zvážit aktivace armádních laboratoří pro testování těchto vysoce nakažlivých nemocí, aby vzorky nemusely být transportovány například do Německa,“ upozorňuje Michálek.

V Těchoníně ošetřují pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Právě tady by se mohla léčit ebola | Foto: Filip Jandourek

Přitom nemocnice v Těchoníně disponuje nejlepším vybavením v zemi a ve střední Evropě podobné zařízení prakticky neexistuje. Centrum biologické ochrany je mimo hustě obydlené oblasti a v tuto chvíli je prázdné. Pacienty by ale přijalo až po vyhlášení krizového stavu hlavním hygienikem.

„Odtamtud by vycházely eventuální úkoly, které bychom měli, ale pokud bychom nějaké úkoly dostali, jsme schopni jim dostát na sto procent,“ potvrzuje současný význam speciální nemocnice v Těchoníně brigádní generál Božetěch Jurenka.

Pacienty s podezřením na ebolu by tak nejprve přijala pražská nemocnice Na Bulovce.

Ebola | Foto: Český rozhlas

Simona Bartošová, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme