Je Mezinárodní den srdce. Lidé si mohou zajít pro radu do 'stanů zdraví'

Lidé si dnes mohou nechat vyšetřit své srdce. V Praze, Ostravě, Brně nebo Plzni se v rámci Mezinárodního dne srdce otevírají takzvané stany zdraví. Lékaři tam zájemcům také poradí, jak předcházet kardiovaskulárním onemocněním.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Infarkt (ilustrační foto)

Infarkt (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Rizikovými faktory, které přispívají k onemocnění srdce, jsou především kouření, nedostatek pohybu a nezdravá strava. Nepříznivě se projevuje také stres.

„A někteří, pokud mají třeba vysoký krevní tlak nebo cukrovku, tak si je neléčí tak, jak by moderní medicína doporučovala,“ dodává významný kardiochirurg Jan Pirk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezinárodní den srdce je zaměřen i na prevenci. Základní pravidla popsal kardiochirurg Jan Pirk

Podle něj se Česká republika stále drží mezi zeměmi s největším počtem kardiovaskulárních onemocnění, situace se prý ale pomalu zlepšuje.

„Trošičku přece jenom lidé pochopili, že zdraví není celospolečenský problém, jak hlásal předchozí režim, ale je to věc každého jednotlivce. Takže se to zlepšuje, ale přesto onemocnění, které je způsobeno aterosklerózou, to je infarkt myokardu, cévní mozková příhoda, eventuálně postižení tepen dolních končetin, je daleko nejčastější příčina smrti v naší populaci,“ upozorňuje Pirk.

Varovným znamením, že se srdcem není něco v pořádku, je zejména pálivá bolest na hrudníku, která při námaze, chladu nebo stresu vystřeluje do dolní čelisti nebo do levé horní končetiny. Infarkt ale může udeřit i bez předchozích příznaků.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme