V kauze kolem nákupu pandurů vypovídal klíčový svědek. Potvrdil žádost o úplatek

Městský soud v Praze pokračuje v projednávání případu Marka Dalíka, který si podle obžaloby řekl o úplatek v souvislosti s nákupem obrněných transportérů Pandur. Stephen Szücs, bývalý člen vedení firmy Steyr, dnes soudu řekl, že Martin Barták odlákal šéfa Steyru od stolu, aby lobbista Dalík mohl požádat manažery o úplatek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Dalík, soud

Marek Dalík, soud | Foto: Filip Jandourek

Exmanažer zbrojovky Stephen Szücs vypovídal u soudu přes videokonferenci. Zopakoval při tom to, co už řekl policii loni.

A to, že při schůzce v listopadu 2007 v Praze mu Marek Dalík řekl o půl miliardy korun. Za to měl údajně zajistit pokračování komplikované několikamiliardové smlouvy na nákup Pandurů.

Udělal to podle Szücse poté, co bývalý ministr obrany Martin Barták odešel s předsedou firmy Steyr Johnem Ulrichech do ústraní. Podle státního zástupce Jana Kořána Szücsova výpověď potvrdila verzi obžaloby. „Samozřejmě je to přímý svědek žádosti o úplatek, jako pan Jakovič. Myslím si, že z 90, z 99 procent to potvrdil. Jeho výpověď je samozřejmě důležitá.“

Dalík se z jednání omluvil

Marek Dalík ale peníze nedostal, podle obžaloby navíc vliv na zakázku pouze předstíral, a tak mu za podvod hrozí až deset let vězení.

Dalík, který se z dnešního jednání opět omluvil, ale vinu odmítá. „Mně obě ty schůzky splývají v jednu. Takže nedokážu odlišit, co se stalo na jedné a co na druhé, protože obě byly v restauraci a obě byly víceméně ve stejném složení. Já jsem většinu schůzky mlčel, protože, opakuji, nejsem odborník,“ řekl Dalík.

V jeho prospěch vypovídali Martin Barták nebo bývalý premiér Mirek Topolánek.

Rozsudek nejdříve v listopadu

Marka Dalíka zadrželi kriminalisté už v říjnu roku 2012. Hlavní líčení v případu od června zdržovaly omluvenky svědků, kteří se k výpovědi nedostavili.

Proces je náročný i v tom, že za přípravou zakázky a následným schválením stálo hned několik vlád. O koupi 107 strojů za 14,4 miliardy korun nakonec rozhodl Topolánkův kabinet. Pandury údajně Česko nakoupilo až čtyřikrát dráž než například Portugalci.

Hlavní líčení v kauze nákupu pandurů má pokračovat 10. listopadu.

Evelyna Kulíšková, mka, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme