Pomoc rodinám pečujícím o lidi s Alzheimerem je důležitá, říká o benefici Horáček

Více než 140 tisíc lidí v Česku trpí Alzheimerovou chorobou. Onemocnění, při kterém u člověka dochází k postupné demenci, trápí nejen nemocné, ale je i těžkou zkouškou pro jejich rodiny. Podpořit je chtějí aktéři dnešního benefičního koncertu pro Českou alzheimerovskou společnost. Nezapomenutelný večer, jak se koncert jmenuje, se odehraje v pražské La Fabrice. Mezi ty, kdo se na jeho přípravě podíleli, patří i textař a producent Michal Horáček.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Horáček, textař a producent

Michal Horáček, textař a producent | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Co rozhodlo o tom, že jste se rozhodli uspořádat tuto benefici?

Byla to shoda několika okolností, zejména to, že zástupci České alzheimerovské společnosti se na mě obrátili, to je první věc. A druhá – každý z nás bohužel má už dnes zkušenost s touhle krutou nemocí, skoro v každé rodině se dneska najde někdo, kdo takovou nemocí procházel, a spousta lidí, kteří se o ty nemocné museli postarat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O benefičním koncertu pro rodiny pečující o lidi s Alzheimerovou chorobou mluvil s Michalem Horáčkem moderátor Jiří Chum

V mém případě to bylo několik tet a pak také samozřejmě můj celoživotní spolupracovník, významný hudební skladatel, všechno to vidím z téhle blízkosti, a jak to vidí člověk z blízkosti, tak když může nějakým způsobem trochu pomoci, tak pak samozřejmě řekne okamžitě ano.

Nezapomenutelný večer, to je vtipný název benefičního koncertu. Bude mít nějakou speciální dramaturgii, aby byl skutečně nezapomenutelný?

To je spíš ambice. Možná je trochu legrační to takhle nazvat, ale celá věc legrační není, naopak. Ta speciální dramaturgie bude, složili jsme zbrusu novou píseň právě pro tuto příležitost, která bude mít dneska premiéru a jmenuje se Zapomnění.

Potom v rámci koncertu také chceme představit nové album, které se jmenuje Segrado, které je specifické tím, že jeho jediným protagonistou je šedesátiletý debutant. Chci upozornit na to, že i v šedesáti letech, ve vyšším věku se pořád můžeme těšit z tvůrčí činnosti a plné práce a přinášet nové impulzy. A tím spíš je nutné bojovat se vším, co plné životy ve vyšším věku ohrožuje. Jedním z těch ohrožení je právě Alzheimerova choroba.

Předpokládám, že onen šedesátiletý debutant nebude na pódiu večer sám, nebo ano?

Nebude na pódiu sám, dneska představíme náš orchestr složený ze čtyř vynikajících sólistů a kromě Františka Segrada budou zpívat ještě Lenka Nová, Rút Horáčková a Ondřej Ruml.

Na co konkrétně by se měly peníze, které získáte prodejem vstupenek, použít?

Bohužel nemůžeme předstírat, že na to, aby se nalezl lék na dosud neléčitelnou krutou chorobu, ale mohou hodně přispět k lepší péči o ty, kteří bohužel tou nemocí zasaženi jsou, a zejména pomoci k lepší péči i těm lidem, kteří tu péči poskytují. Často je ohromně obtížné se s tímhle vyrovnávat a každá pomoc je dobrá a důležitá.

Český rozhlas, Jiří Chum, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme