Vodaři na Chrudimsku testují dálkově odečitatelné vodoměry

Vodaři na Chrudimsku přecházejí na modernější vodoměry. Technologie umožňuje dálkovou kontrolu spotřeby vody. Dokáže také zjistit závadu v síti nebo dokonce přímo v domácnosti, například při mimořádně zvýšeném odběru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodoměry - teplá a studená

Vodoměry - teplá a studená | Foto: Ladislav Bába

Ředitel Vodárenské společnosti Chrudim Roman Pešek vidí největší výhodu v tom, že majitelé domů a bytů nemusí u kontroly stavu vodoměru asistovat. Technici údaje získají i bez toho, aby do objektů vstupovali.

„On se přiblíží řádově na desítky až stovky metrů k dané nemovitosti a ručním terminálem odečte odběrné místo tak, aby neobtěžoval žádným způsobem majitele nemovitosti,“ uvedl Pešek.

Nabídka měsíčních záloh

Odběratelé vody na Chrudimsku mohou přejít na měsíční zálohy. Vyhnou se tak nárazovým platbám. Dodavatelská společnost postupně zavádí systém, který lidé znají například od distributorů plynu nebo elektřiny.

Chrudimská Vodárenská společnost má uzavřenou smlouvu s 25 tisíci zákazníky. Většina z nich platí za vodu po odečtu vodoměru, tedy jednou, dvakrát nebo čtyřikrát ročně. Jednorázově je tak čeká poměrně výrazná částka. Měsíční zálohy pomohou snížit počet dlužníků.

„Pro vodárenskou společnost to znamená snížení objemu pohledávek a pro odběratele snížení jednotlivých plateb tak, aby byly pro ně přijatelné. Toto máme zavedené u několika set dodavatelů a vidíme, že to, co jsme očekávali, se naplňuje,“ říká ředitel Vodárenské společnosti Chrudim Roman Pešek.

mkp, Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme