Nebezpečné větve od souseda můžete ořezat, ale na své náklady

18. září 2014
Žurnál servis

Radiožurnál na vaší straně radil posluchačce, které strom ze sousedního pozemku ničí dům a majitel ho nechce ořezat. Řešením bude zřejmě jedině soud, konstatuje advokát Petr Tégl.

Naše posluchačka už několikrát vyzvala obec, která vlastní sousední pozemek včetně stromů, aby šestimetrové větve ořezala. Ovšem vedení obce nereaguje. V takové situaci si je může ořezat sama, cituje občanský zákoník advokát.

„Tak může postupovat pouze v případě, že přerůstající větve nebo podrůstající kořeny působí vlastníkovi škodu nebo jiné obtíže, a zároveň je tam druhé omezení, že tak posluchačka může postupovat pouze ve vhodném ročním období a šetrným způsobem,“ dodává.

Problém je ovšem v tom, že se nebavíme o zkrácení větví, které zvládne člověk sám s pilkou: na vysoké stromy by bylo potřeba zjednat odbornou firmu, a její služby nejsou nijak levné. Má posluchačka nárok na proplacení těchto nákladů?

Čtěte také

„Zákoník nepřiznává dotčenému sousedovi přímé právo na náhradu nákladů, které bylo nutno vynaložit za účelem ořezání větví. Zásadně proto tyto náklady ponese dotčený vlastník sám. V mimořádné situaci, kdy je nutné vynaložit zvýšené úsilí a náklady, by se dalo o náhradě nákladů uvažovat. Samozřejmě by se muselo jednat o náklady účelně vynaložené. Je však třeba dodat, že tato otázka dle mých znalostí dosud nebyla v soudní praxi posuzována,“ varuje právník. Posluchačka by se tak pouštěla do sporu, který nemá v našem právu precedens.

Zcela nezpochybnitelné nicméně je, že majitel stromů musí hradit škody, které větve jeho stromu způsobují. „Pokud dochází k nějaké újmě - byly zde zmíněny padající větve a rozbitá okna - tak posluchačka má samozřejmě právo na náhradu této škody,“ dodává Tégl.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio