Ministryně Válková podá kvůli žďárskému případu stížnost k Nejvyššímu soudu

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (za ANO) podá stížnost pro porušení zákona kvůli případu schizofreničky, která zabíjela na střední škole ve Žďáru nad Sázavou. Konkrétně si chce stěžovat na rozhodnutí opavského soudu, který ženě změnil ústavní léčbu na ambulantní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Helena Válková

Helena Válková | Foto: Filip Jandourek

Ministerstvo spravedlnosti zkontrolovalo sedm soudů, do jejichž obvodu psychiatrické léčebny patří.

Prověrka ukázala, že soudy v podobných případech, které se týkají změny léčby psychicky nemocných pacientů, nepostupují jednotně.

Válková chce, aby Nejvyšší soud svým rozhodnutím ve věci postup obecných soudů sjednotil. „Návrh na to, aby se tím zabýval Nejvyšší soud, je touto formou nejspolehlivější právě s ohledem na to, že já nemůžu zasahovat do nezávislosti soudů," vysvětlila ministryně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky prověrky soudů přiblížila ministryně Helena Válková. Komentovala je prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová

Šéfka resortu se zatím nerozhodla, jestli na příslušného opavského soudce a státního zástupce podá kárnou žalobu. Nejdřív musí skončit přezkoumání celého případu.

V rámci novely trestního řádu ale chce navrhnout, aby soudy musely povinně přibírat znalce při rozhodování o přeměně léčby u pachatelů zvlášť závažných zločinů.

„V takovýchto případech budu iniciovat změnu zákona, aby to bylo obligatorní. Zatím to obligatorní není, bylo to na úvaze konkrétního soudce," přiblížila Válková.

Zemanová: Rozdílné případy, rozdílná rozhodnutí

Prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová upozorňuje na to, že rozdíly v rozhodování soudů, které ukázala ministerská prověrka, jsou vyvolány rozdílnostmi jednotlivých případů.

„Já si nejsem jistá, o jakou míru sjednocení se může jednat, protože každý ten případ je samozřejmě jiný a podle specifik toho případu soud volí i potřebné důkazy,“ říká Zemanová a pokračuje:

„Určitě je nutno si stanovit nějaké minimální standardy, ale ty stanovuje zákon a zákon nevyžaduje znalecký posudek v každém případě, pro každé rozhodnutí změny ústavní léčby na ambulantní nebo jakékoliv ochranné léčby. A je možno o tom diskutovat, zda třeba takový prostředek je, či není smysluplný.“

Lenka Jansová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme