Stodesítkou z Pardubic do Hradce? Světlo na konci dlouhého tunelu

12. listopad 2014

Řidiči netrpělivě čekají na zvýšení rychlosti na čtyřproudé silnici mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Na komunikaci, která připomíná dálnici, je povolená rychlost jen 90 km/h, jak stanovuje zákon. Řidiči ji nedodržují - široký, přehledný úsek totiž svádí k sešlápnutí plynu.

Zvýšení rychlosti na stodesítku přitom politici slibují už několik let, zatím ale ke změně nedošlo.

Co brání zvýšení rychlosti na 110 km/h?

V tuto chvíli je to především nepřijatá novela zákona o pozemních komunikacích ministerstva dopravy, která umožní rychlost zvýšit. Podle současných pravidel totiž na silnicích první třídy můžeme jezdit jen 90kilometrovou rychlostí.

Poslední stavební překážka padne do konce listopadu, kdy silničáři kompletně dokončí novou křižovatku u Srchu a Stéblové. Na jedné straně se totiž nedalo odbočit vůbec a na druhé straně chyběl dostatečně dlouhý sjezd a nájezd, který by umožnil řidičům zabrzdit a bezpečně odbočit.

Silnice navržené pro zvýšení rychlosti na 110 km/h

Snad na začátku roku 2016

Tuto středu 12. listopadu se otevřela cesta ke schválení nezbytné novely. Vláda s návrhem ministerstva dopravy souhlasila a poslala upravený zákon k dalšímu projednání do poslanecké sněmovny.

Podle infomrací z ministerstva dopravy by o novele zákona měla jednat vláda do konce listopadu s tím, že by měla začít platit od 1. ledna 2016.

Samozřejmě může ještě dojít ke zdržení, protože sněmovna teď bude projednávat rozpočet pro příští rok, který má prioritu, ale podle některých poslanců by bylo možné schválení zákona urychlit tak, aby začal platit už na podzim příštího roku v rámci zrychleného řízení.

Ministerstvo počítá s hradubickou stále jako s pilotním projektem

Silnice do Hradce Králové měla být zařazená mezi pilotní projekty, kde by se mohla 110kilometrová rychlost vyzkoušet. S tím ministerstvo dopravy stále počítá.

Otázkou je, jestli to policie a krajský úřad povolí. Teď totiž výjimku ze současného zákona udělit nelze.

Čtěte také

Podle ministerstva dopravy ale existuje cesta, jak rychlost na vybraných úsecích otestovat. Konkrétní opatření mi vedoucí odboru pozemních komunikací Ján Skovajsa ale nechtěl prozradit. Nicméně pokud by se ministerstvo dopravy s policií a úřadem dohodlo, mohli by se řidiči rychleji z Pardubic do Hradce Králové svézt už na jaře příštího roku.

autor: ZAL
Spustit audio