V ruských věznicích se objeví knížky o nebezpečí islámského radikalismu

Ruské vězeňské knihovny brzy obohatí nové tituly - například brožura s názvem Vědecký pohled na džihád. Tato literatura má vězně muslimské víry odvrátit od cesty k islámskému radikalismu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věznice Světlá nad Sázavou. Vnitřní řád.

Věznice Světlá nad Sázavou. Vnitřní řád. | Foto: Radka Lokajová

Ruská federální vězeňská správa zjistila, že v poslední době sílí ve věznicích tíhnutí k radikalismu. Zvláště muslimové mají v nápravných zařízeních tendenci ke sdružování, aby ve skupině odvrátili útoky obvyklé v obdobných zařízeních.

To je živná půda pro šíření nejrůznějších extremistických myšlenek. Podle vězeňské správy vzrostlo loni množství potenciálních extremistů o 40 procent a extremistické organizace využívají nápravná zařízení jako náborové kanceláře.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových brožurách pro ruské věznice mluvil zpravodaj Martin Dorazín

Literatura, která se má do věznic dostat, má přinášet osvětu vězňům, ale má posloužit i dozorcům, aby včas odhalili nebezpečné osoby, které by mohly v extremistické organizaci působit i po skončení trestu.

Kritici se ale domnívají, že obdobná osvěta může mít i opačný účinek. Knížky mohou sloužit nejen jako poučení, ale i jako návod, nepřímé doporučení.

V ruských věznicích určuje tituly v tamních knihovnách jejich vedení. Někde pro „nebezpečnost“ ředitelé věznic vyřadili i Vojnu a mír Lva Tolstého nebo příliš nihilistické verše Lermontova.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme