Zeman označil 14procentní zvýšení platů zákonodárců za nenažranost, návrh by vetoval

Prezident Miloš Zeman nesouhlasí s návrhem na zvýšení platu poslanců a senátorů o 14 procent a v případě schválení by zákon vetoval. Řekl to dnes v Brně při zahájení třídenní návštěvy Jihomoravského kraje na setkání s krajskými zastupiteli. Zeman označil čtrnáctiprocentní zvýšení za nenažranost. Podle něj by se platy zákonodárců měly zvýšit o 3,5 procenta stejně jako u pracovníků veřejného sektoru. Strany se na zvýšení zatím neshodly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman (vpravo) zahájil třídenní návštěvu Jihomoravského kraje. U budovy krajského úřadu ho přivítal hejtman Michal Hašek (vlevo)

Prezident Miloš Zeman (vpravo) zahájil třídenní návštěvu Jihomoravského kraje. U budovy krajského úřadu ho přivítal hejtman Michal Hašek (vlevo) | Zdroj: ČTK

"Nesouhlasím s tím, aby v době, kdy všichni hledáme každou korunu, kterou bychom věnovali na užitečné investice, rostly poměrně závratným tempem platy poslanců a senátorů," uvedl Zeman.

Přehled platů členů parlamentu a dalších ústavních činitelů (v Kč)
Poslanci a senátoři - 55 900
Prezident - 186 300
Premiér, předs.komor parlamentu - 150 100
Místopředseda vlády - 128 900
Místopř. parl. komor a ministři - 106 600
Předseda parlamentního výboru - 78 700
Zdroj: ČTK

Dodal, že zákon by vetoval bez ohledu na to, zda ho Poslanecká sněmovna přehlasuje.

"Myslím si, že jsou tisíce regionálních a komunálních zastupitelů, kteří jsou odměňováni podstatně hůře a pracují přitom podstatně lépe než někteří naši poslanci a senátoři. A i když jsem kritizovaný za vulgarismy, takové zvýšení platů považuji za nenažranost," zdůraznil Zeman.

Podle něj se na čtrnáctiprocentním zvýšení dohodli zástupci všech poslaneckých klubů: "Poslanci, kteří vystupovali ve volební kampani, přitom nikdy v programu neměli takové platové úpravy. Každý z nich by měl dýchat se svým národem."

Asi 150 Brňanů vyjádřilo u příležitosti návštěvy prezidenta v Jihomoravském kraji před budovou Univerzity obrany nesouhlas se Zemanovou politikou | Foto: ČTK

Ministr pro lidská práva a předseda legislativní rady vlády Jiří Dienstbier z ČSSD varuje, že prezident by vetem docílit ještě většího nárůstu:

„Pan prezident si jistě uvědomuje, že parlament nemá šanci jednat o jeho vetu před koncem roku a že by to znamenalo nárůst o 26 procent. Otázka také je, co v zákoně bude. Takže mluvit dnes o vetu, když ani dnes pan prezident neví, v jaké podobě zákon bude v parlamentu schválený, považuji za poněkud předčasné.“

Poslanci by měli o platech ústavních činitelů hlasovat na schůzi, která začne v úterý. Pokud se strany nedohodnou a Parlamentem novela neprojde, zvýší se zákonodárcům od ledna platy automaticky o 26 procent.

Vývoj platu poslanců a senátorů | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme