Nové vedení města Ústí nad Labem chce udělat pořádek v Předlicích

3. prosinec 2014

Uklidit černé skládky, opravit nebo zbourat zdevastované domy - takový je plán nového vedení Ústí nad Labem s problémy v Předlicích. Ty se už několik let nemění.

Dnes (3.12.) se tam byl podívat primátor Josef Zikmund z hnutí ANO v doprovodu stranického kolegy - starosty centrálního obvodu Kamila Hýbnera.

Stejná slova jsme slyšeli i v minulosti od jiných místních politiků. Proč se tedy v Předlicích pořád nic nemění?

V minulosti město domy v Předlicích prodalo – zhruba 30 domů v soukromém vlastnictví je už léta zdevastovaných a vybydlených.

Domy sloužily k úvěrovým podvodům, často jsou na ně uvaleny exekuce a jejich majitelé, obvykle takzvaní „bílí koně“ nejsou pro úřady fyzicky dohledatelní a je tedy velmi složité stávající stav v Předlicích změnit.

Minulé vedení města na základě příkazu stavebního úřadu, jako poslední možnosti podle zákona, nechalo zbourat 4 domy, peníze za zbourání stále ještě vymáhá od majitelů. Začalo i s vyklízením dvorů, kde byly hromady odpadků. Jde ale o „Sisyfovskou práci“, protože odpadky se ve dvorech znovu hromadí.

Nové vedení města hledá finance na úklid a řeší, jak situaci v Předlicích změnit

Nové vedení města chce hledat možnosti, jak úklid skládek financovat, ať už z evropských nebo státních dotací. Uvažuje také o vykoupení nebo demolici některých zdevastovaných domů.

Obvodní radnice si chce nejdřív udělat přehled o jednotlivých domech – jejich majitelích, exekucích a podobně. Více pravomocí i peněz má ale magistrát, s tím chce proto radnice centrálního obvodu úzce spolupracovat.

03234215.jpeg

Radnice chce také zkontrolovat práci stavebního úřadu, byť politici ho nemůžou úkolovat, protože jde o státní správu. Primátor Josef Zikmund chce například zjistit, jestli úředníci vyčerpávají všechny zákonné možnosti. Vedení města také zvažuje možnost investičních pobídek.

Místní obyvatelé novému vedení, na rozdíl od předchozích politiků, věří. Nebyla to totiž jejich první návštěva - starosta obvodu Kamil Hýbner tam i s místostarostou Karlem Karikou z hnutí PRO!Ústí byli od svého zvolení už několikrát.

autor: hau
Spustit audio