Ve Ski areálu Ještěd už jsou připraveni zasněžovat, zatím se ale čeká alespoň mráz

7. prosinec 2014

Asi každý z vás si vybaví loňskou zimu, která byla, co se týká sněhových podmínek, nejhorší za poslední roky. Někomu vyhovovaly teploty nad nulou více, někomu méně, kdo by ale nerad zažil další teplou zimní sezonu, to jsou správci a majitelé lyžařských areálů. Platí to pochopitelně i o těch ze Ski areálu Ještěd v Liberci. Na příchod zimy už jsou zde připravení, zatím ale čekají na to nejdůležitější, tedy na sníh, nebo alespoň na mráz.

Na tzv. F 10, tedy na jedné ze sjezdových tratí Ski areálu Ještěd jsou malé sněhové ostrůvky, což je výsledek toho, že už se v týdnu alespoň na chvíli dostala teplota pod nulu a bylo možné tenhle svah skutečně jen minimálně zasněžit. Ale stále by tu našli uplatnění akorát tak travní lyžaři, protože na těchto malých bílých flecích se lyžovat skutečně nedá.

„V tomto týdnu jsme jeden den zasněžovali. Měli jsme spuštěných deset sněžných děl a nastříkali jsme řádově 2 tisíce kubíků sněhu. Na sjezdové trati F10 jsme teď navíc přidali další děla, abychom byli schopní alespoň tuto trať v nejbližší době zprovoznit. Doufejme, že se brzy zadaří trať zasněžit,“ věří vedoucí provozu ještědského Ski areálu Filip Svrček, že nezůstane jen u zmíněných fragmentů sněhové pokrývky.

Nejčastěji navštěvovanými webovými portály jsou proto v jeho případě v posledních dnech ty s předpovědí počasí, kterou sledují správci lyžařských areálů vlastně neustále. „Sledujeme ji velice pozorně na více kanálech, protože každý dává jiné informace. Nejlepší, co se týká předpovědi, jsou ty krátkodobé, to znamená tři, šest hodin dopředu. To jsou nejpřesnější informace,“ vysvětluje Filip Svrček a ačkoli na minulou sezonu nerad vzpomíná, rychle si vybaví loňskou, lyžařsky vyloženě tragickou zimu. Ta se snad opakovat nebude.

„Myslím si, že loňská zima je velkým strašákem pro všechny lyžařské areály. V současné době jsme z toho docela nerzózní. Ale když se koukneme do historie, tak nebylo neobvyklé, že by byl takový podzim a začátek zimy, že jsme ještě v polovině prosince nebyli schopní vyrobit sníh a připravit sjezdovky, a nakonec byly sezony dobré a všichni byli spokojení,“ dodává Filip Svrček, jeden ze správců Ski areálu Ještěd, který patří mezi lyžaři k nejnavštěvovanějším v republice.

autor: David Nyč
Spustit audio