Projekt Navigátor bezpečného úvěru radí Čechům, jak neupadnout do dluhové pasti

Projekt Navigátor bezpečného úvěru se snaží laikům v Česku pomoci vyvarovat se chyb při uzavírání úvěrů a půjček a vyhnout se tak riziku dluhové pasti. Právě v předvánočním období banky evidují zvýšenou poptávku po úvěrech. Lidé se zadlužují, aby nakoupili dárky. Když už se někdo pro úvěr rozhodne, měl by si dát pozor, od koho si půjčí a za jakých podmínek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Projekt Navigátor bezpečného úvěru každoročně vydává aktuální informace o tom, které banky a úvěrové společnosti jsou bezpečné. Na trhu je mnoho vyloženě predátorských společnosti, které používají různé finty, jak vyzrát na své klienty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kdo se hodlá kvůli vánočním dárkům zadlužit, měl by si dávat pozor na podmínky úvěru a solidnost poskytovatele půjčky. Více v reportáži Jitky Hanžlové

„U lichvářů především pozor na všechny nabídky, které chodí po ulicích, tramvajové zastávky, sloupy. Ono to vypadá velmi lákavě. Mnohdy vám nabízí velmi malé měsíční splátky, ale splácení se rozloží do velmi dlouhé doby, takže nakonec přeplatíte mnohem více,“ vysvětluje mluvčí projektu Navigátor bezpečného úvěru Zdeněk Soudný.

„Nebo jsou tu skryté sankční a jiné podmínky. To znamená, že přijde-li platba už hodinu poté, co měla být připsána na účet, tak se vystavujete možnosti okamžitého splacení úvěru, vymáhání, různých sankčních podmínek, které dosahují stovky procent původně půjčené částky,“ vyjmenovává oblíbené praktiky lichvářů Soudný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor se šéfem Poradny při finanční tísni Davidem Šmejkalem o tom, proč může být rychlá půjčka nebezpečná a jak z dluhové pasti. Moderuje Lucie Výborná.

Při rozhodování o tom, od koho si půjčit, by měla hrát velkou roli celková cena úvěru. Ale také možnost pojištění, podmínky splácení a možné sankce.

Odborníci doporučují nespěchat. Vzít si čas na rozmyšlenou. Pozorně si přečíst celou smlouvu. Porovnávat. A spočítat si, zda jste opravdu schopni splácet i za nepříznivých okolností. Pokud se i přesto dostanete do potíží se splácením, rozhodně neuvažujte o variantě vzít si úvěr na splácení dluhů.

Nejlepší je hned se obrátit na toho, kdo půjčku poskytl. Solidní společnost bude hledat řešení. Pokud půjčil peníze lichvář, existují poradny, na které se lidé mohou obrátit.

Předlužení rozkládá rodiny i manželství

Základní pravdou ovšem stále je, že zadlužovat se kvůli vánočním dárkům je nebezpečné.

„Podle mě je důležité si uvědomit, že Vánoce primárně nemají být hodnoceny podle toho, jaké dárky člověk koupí. Že to neznamená, že toho obdarovávaného má méně rád. Vánoce by neměly sloužit k tomu, aby si člověk vytvářel zátěž, ze které může vést cesta na sociální dno,“ upozorňuje Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni.

„Je známé, že takováto situace předlužení často vede k rozpadu rodin, rozvodům a podobně. To by určitě nebyl hezký produkt Vánoc,“ varuje Daniel Hůle.

Banky a úvěrové společnosti potvrzují, že v listopadu a prosinci stoupá počet žádostí o úvěry až o desítky procent. Projekt Navigátor bezpečného úvěru letos hodnotil 64 různých poskytovatelů úvěrů.

„Letos máme tři kategorie poskytovatelů. Mezi opravdu bezpečné řadíme 19 společností, jedná se o typické bankovní společnosti i značkové nebankovní společnosti,“ vysvětluje autor projektu Matěj Urban a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního Interview na Radiožurnálu je autor Navigátoru bezpečného úvěru Matěj Urban

„Dále máme střední kategorii společností, které nesplňují podmínky pro to, abychom je zařadili mezi ty zcela bezpečné, ale stále se jedná o seriózní společnosti. Ty jsou na trhu čtyři. Pod čarou máme zbytek.“

Na špici pomyslného žebříčku solidnosti a výhodnosti pro klienty je letos Komerční banka následovaná mBank. Mezi značkovými nebankovními společnostmi si dobře vedly společnosti Home Credit a Cetelem, které jsou v celkovém hodnocení v závěsu za vítěznými bankami.

„Hodnotíme dvě kategorie úvěrů. Úvěr na třicet tisíc korun s dobou splatnosti jeden rok a úvěr na sto tisíc se splatností pět let. Dílčí výsledky jsou, že u úvěru na 30 tisíc vyhrála Airbank a Home Credit, u úvěru na 100 tisíc vyhrála Komerční banka a mBank,“ upřesňuje Urban.

Jitka Hanžlová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme