Pardubický kraj chce od státu garanci dodržování bezpečnostních požadavků v Květné

Část munice ze skladu ve Vrběticích by měla být v armádním areálu v Květné na Svitavsku maximálně do konce příštího roku. Dohodla se na tom Bezpečnostní rada Pardubického kraje, která dnes formulovala ve spolupráci se starosty obcí kolem muničního skladu v Květné bezpečnostní požadavky a potřebu garance státu při přesunutí munice z Vrbětic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Armádní muniční sklad v Květné u Poličky

Armádní muniční sklad v Květné u Poličky | Foto: Pardubický kraj

„Chceme, aby stát garantoval bezpečnost a neporušenost manipulované a dočasně uložené munice včetně jejího množství a druhu s ohledem na třídu nebezpečnosti a skupiny snášenlivosti,“ přiblížil bezpečnostní požadavky Pardubického kraje hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Obce podle něj chtějí také znát režim provozu muničního skladu a podmínky uložení munice.

„Uložené množství nesmí překročit bezpečnostní vzdálenosti pro jednotlivé skladiště s ohledem na okolní obce. Příjem skladování, výdej a manipulaci s municí včetně její průkazné evidence musí být prováděn pod dohledem příslušníků české armády nebo české policie včetně odborného dozoru,“ dodal hejtman.

Dále je podle něj požadováno zřízení profesionální jednotky požární ochrany umístěné přímo v Květné, která tam již v minulosti působila. Tato jednotka by tak v případě vzniku krizové situace byla ihned připravena k jejímu řešení. Zároveň by měl být připraven časový plán na přesun munice.

Granát, který zapříčinil evakuaci dvou tisíc lidí, zneškodní pyrotechnici přímo v areálu

Číst článek

„Požadujeme také zpracováni veškeré dokumentace potřebné pro uskladnění munice ještě před jejím naskladněním v areálu v Květné,“ doplnil Netolický.

Podle starosty Květné Petra Škvařila (ČSSD) jsou místní při splnění všech požadavků schopni snést určité riziko, které s sebou převoz a skladování munice přináší. Muniční sklad v Květné stát využíval do roku 2013, kdy byl prohlášen za nepotřebný.

Podle představitelů Pardubického kraje se požadavky kraje a starostů obcí v okolí areálu muničního skladu stupňují v souvislosti s dalšími výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku.

Kvůli situaci v muničním skladu ve Vrběticích chtějí poslanci svolat mimořádnou schůzi sněmovny.

Muniční sklad v Květné u Poličky | Foto: ČTK

Pavla Firbacherová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme