Českolipská nemocnice nabídla maminkám porod v domácím prostředí

10. prosinec 2014

V českolipské nemocnici maminky rodí v domácím prostředí. V takzvaném rodičovském pokoji je nejen porodní lůžko, ale i sedačka s televizí, nebo počítač s přístupem na internet. Nemocnice v České Lípě je třetí v České republice, která nabízí rodičkám domácí prostředí bez jakéhokoliv příplatku.

K čemu slouží rodičovský pokoj vysvětluje primář gynekologicko-porodnického oddělení českolipské nemocnice Radek Havlas: „Ten má sloužit jako protizbraň odborné veřejnosti proti názoru laickému, že nejlepší je porodit doma. My si myslíme, že nejlepší je porodit se zdravotnickým bezpečím, ale v civilizovaném domácím prostředí, které zřídíme v porodnicích."

Pokoj skutečně evokuje domácí prostředí a zároveň se v něm rodí. K tomu slouží speciální lůžko.

„Kromě toho, že to je porodní lůžko, funguje i jako postel. Dokážeme z toho udělat klasickou postel, na které může maminka odpočívat před a po porodu. Tím pádem nepotřebujeme to co bylo dřív - úsek slehárenský, kde dámy čekaly, stejně jako vlastní porodní pokoj. Tady to proběhne v jednom."

Termolůžko, internet i domácí prostředí? Žádný nadstandard!

Porodní lůžko je polohovatelné. Spodní části se dají schovat. Vše se děje jednoduchou manipulací. Není ani třeba rodit v klasické poloze. Díky lůžku je možné nabídnout i alternativní polohy. Nechybí ani termolůžko pro novorozence. Vypadá jako malé solárium.

„To je tu proto, aby miminku nebyla zima. U maminky v bříšku je krásných 37 stupňů. My ho pak vytáhneme do toho ošklivého a studeného světa. Samozřejmě, že tu jsou i další zdravotnické náležitosti," vysvětluje Radek Havlas.

Domácí prostředí navozuje sedačka s konferenčním stolkem, televize i počítač. Podle primáře chtějí dnes všichni hned i přístup na internet. Nechybí ani lednička nebo jídelní servis. Pořadník pro porod na rodičovském pokoji nebude.

„Porod přijde až přijde. Já to beru tak, že je to naplnění požadavků našich pacientektek ze 70 procent. To je můj odhad těch, které by se sem dostanou."

Rodičovský pokoj nepatří mezi nadstandard a je zdarma. Pokud by se podařilo nemocnici sehnat peníze na druhý takový pokoj, pak by se všechny porody uskutečnily takřka v domácím prostředí.

Spustit audio