V Česku bude až do úterního odpoledne foukat silný vítr, varují meteorologové

Meteorologové varují před silným větrem v Česku. Výstraha platí až do úterní 15. hodiny pro téměř celou republiku s výjimkou jižní a východní Moravy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Meteorologové očekávají v neděli extrémně silný vítr

Meteorologové očekávají v neděli extrémně silný vítr | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Aktuálně nejvíc fouká v západních a středních Čechách, nárazy se pohybují od 60 do 70 kilometrů za hodinu. Největší nárazy byly přes 70 km/h v Plzni a v Praze Ruzyni,“ popisuje meteorolog Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Na horách se v nárazech vítr pohybuje až okolo 110 kilometrů za hodinu.„Na hřebenech Krušných hor a na Sněžce až přes 120 kilometrů za hodinu,“ doplňuje Handžák.

V následujících hodinách by vítr podle něj zesilovat neměl. „Vítr by měl v nižších polohách dosahovat v nárazech 55 až 90 kilometrů za hodinu, na horách v nárazech až kolem 110 kilometrů za hodinu.“

Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí pro všechny regiony s výjimkou Jihomoravského, Zlínského a jihu Olomouckého kraje.

Během úterního odpoledne bude vítr na celém území České republiky pozvolna slábnout.

Metrologové doporučují ke zmírnění následků silného větru zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, stavební jeřáby a podobně.

Při řízení auta doporučují jet maximálně opatrně. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme