Ukrajina chce do NATO. Parlament zrušil neutralitu země

Ukrajina otevřela cestu k tomu, aby se stala členem Severoatlantické aliance. Parlament totiž zrušil zákon, podle kterého měla země takzvaný meziblokový status. Právní norma přijatá za předchozího režimu proruského prezidenta Viktora Janukovyče měla zajistit, že se Ukrajina nedostane do západní sféry vlivu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko | Foto: Mal Fairclough | Zdroj: ČTK

„Přijetí zákona v roce 2010 byla jedna z největších chyb tehdejšího zločinného režimu,“ řekl před pár dny ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Zrušení meziblokového statusu podle něj jasně ukazuje, že Ukrajina teď sází především na euroatlantické vazby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý okomentoval rozhodnutí ukrajinského parlamentu, který se vyslovil pro zrušení neutrality země

Podle Jiřího Šedivého, velvyslance České republiky při NATO, bylo rozhodnutí ukrajinského parlamentu očekávatelné.

„Je to jednoznačný návrat k tomu, o co se Ukrajina pokoušela do roku 2009,“ hodnotí s tím, že stejně jako další členské státy aliance i Česko zastává princip takzvaných otevřených dveří.

„Ukrajina je ve velmi složité situaci, bude muset ujít dlouhou cestu k tomu, aby naplnila očekávání, standardy a podmínky k tomu, aby se mohla stát členem,“ říká Šedivý.

Rusko se už nechalo slyšet, že ukrajinské zrušení neutrálního statusu znepříjemní vztahy obou zemí.

Už zítra začne v běloruském Minsku další kolo jednání o situaci na východě Ukrajiny. Od září tam sice platí příměří, jak ukrajinská armáda, tak proruští separatisté ho ale porušovali.

ČRo, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme