Evropská komise navrhla další pomoc Ukrajině za téměř 50 miliard korun

Evropa by mohla Ukrajině půjčit další 1,8 miliardy eur, tedy skoro 50 miliard korun. Navrhla to Evropská komise. Země Evropské unie už Kyjevu kvůli ekonomické krizi a válce s proruskými rebely slíbily půjčky nebo granty v přepočtu za stovky miliard korun. Finanční pomocí Ukrajinu při zavádění reforem podpoří i Německo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová v novoročním projevu vyzvala Němce, aby se otočili k hnutí PEGIDA zády, protože je podle ní rasistické a plné nenávisti

Německá kancléřka Angela Merkelová v novoročním projevu vyzvala Němce, aby se otočili k hnutí PEGIDA zády, protože je podle ní rasistické a plné nenávisti | Foto: Maurizio Gambarini | Zdroj: ČTK

Další pomoc Ukrajině nejdříve musejí schválit členské státy a europoslanci.

„Solidarita Evropy s Ukrajinou není jen prázdným slovem,“ řekl na návštěvě Lotyšska předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Aby ale Kyjev půjčku skutečně dostal, musí provést reformy státní správy a bojovat s korupcí.

Mezinárodní měnový fond odhaduje, že Ukrajina bude kvůli bojům na východě země a ekonomické krizi potřebovat dalších až 15 miliard dolarů, tedy přes 350 miliard korun.

Půl miliardy eur poskytne Německo

Po setkání s ukrajinským premiérem Arsenijem Jaceňukem přislíbila v Berlíně podporu zemi i kancléřka Angela Merkelová. Německá vláda půjčí Kyjevu na obnovu východní části země půl miliardy eur, tedy asi 14 miliard korun.

"Německo chce tímto způsobem Ukrajinu podpořit, aby mohla být v budoucnu znovu obnovena teritoriální integrita země," vysvětlila kancléřka.

Merkelová i Jaceňuk se shodují, že nutným předpokladem pro řešení ukrajinské krize je v tuto chvíli naplnění zářijové dohody z Minsku.

"Zdaleka ne všechny body se naplnily, vládne sice příměří, ale je velmi křehké," řekla Angela Merkelová s tím, že je to nutným předpokladem pro možné uvolnění sankcí vůči Rusku.

Pavel Polák, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme