Práci policistům v Plzeňském kraji výrazně urychlí nový přístroj

12. leden 2015

Policisté v Plzeňském kraji rychleji odhalí otisky prstů na různých předmětech. Umožňuje jim to nový kyanoakrylátový dýmový přístroj k zajišťování skrytých daktyloskopických stop. Zařízení za půl milionu korun nahradí třicet let starý přístroj, který už nevyhovuje současným požadavkům. Práce s ním byla komplikovaná a hlavně časově náročná.

"Tento přístroj je na zajišťování a zviditelňování latentních daktyloskopických stop, tedy stop, které jsou skryté. Zajišťujeme je z věcných stop, které jsou zajištěné in natura na místech činu.", představuje nové zařízení Lucie Tirbová z odboru kriminalistické techniky a expertiz Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje. Nejčastěji v novém zařízení zkoumají stopy na předmětech, které souvisejí s drogovou kriminalitou. "Konkrétně tam vkládáme různé sáčky, pytle od marihuany, dávají se tam i zajištěné zářivky a stínidla z pěstíren. Cokoliv, s čím se pracovalo, např. váhy na drogy, kterými se vážily.", dodává Lucie Tirbová.

Kyanoakrylátový dýmový přístroj vypadá jako šatní skříň s prosklenými dveřmi, má manuální a automatický program a pracuje na základě fyzikálně-chemické metody. "Přístroj funguje tak, že takzvaný kyanoakrylát, což je viskózní lepidlo, vložíme do nádobky a nastavíme tam určitý druh dýmování, který si zvolíme. A tento přístroj vytvoří v tomto prostředí požadovanou vlhkost a teplotu, za které začínají vznikat kyanoakrylátové páry, které působí na ty věcné stopy a vyvolávají latentní daktyloskopické stopy.", vysvětluje Lucie Tirbová

Hlavní výhodou nového přístroje je podle Lucie Tirbové úspora času, policisté zjistí skryté stopy daleko rychleji než na starém zařízení. Metoda vyvolávaná zastudena trvala až 48 hodin, tato nová metoda zatepla trvá 30 až 60 minut.

Podle ředitele krajské policie Jaromíra Knížete přístroj zrychlí práci hlavně u případů, kde policie do 48 hodin po zadržení podezřelého podává soudu návrh na uvalení vazby.

Nový přístroj pořídilo krajské policii plzeňské hejtmanství, a to z projektu Plzeňský kraj - bezpečný kraj.

autor: čer
Spustit audio