Praha začala projednávat rozpočet na letošní rok. Městským částem chce dát větší dotace

13. leden 2015
Zprávy

Městské části letos od hlavního města dostanou větší dotace. Regině to řekla náměstkyně primátorky Eva Kislingerová z hnutí ANO. Příspěvek na jednoho obyvatele by se podle ní měl ze současných 2400 korun zvýšit na 2500. Nebude se to ale týkat všech městkých částí.

„Oproti loňskému roku došlo k navýšení, což bylo přání všech městských částí, kterým minulá reprezentace nevyhověla,“ řekla náměstkyně primátorky Eva Kislingerová z hnutí ANO a zároveň dodala, že systém rozdělování peněz rada měnit nebude.

Právě kvůli zachování stávajícího systému se vyšší dotace nebude týkat všech městských částí. Např. Praha 6 by oproti prosincovému návrhu, který počítal se změnou v přerozdělování, měla dostat o 400 korun méně.

„Z usnesení, které schválila rada města loni v prosinci, vyplývá, že příspěvek na jednoho obyvatele v Praze 6 měl být 2900 korun. Teď by měl být najednou snížen na 2500 korun. Po městě budeme chtít tuto změnu vysvětlit," uvedl mluvčí Adam Halmoši.

Rozdíl v dotacích prý Praha bude městským částem kompenzovat

Z rozpočtu tak vydá letos o 100 milionů víc než loni. Celkově dá radnicím asi 3,5 miliardy korun. O rozpočtu radní jednali v uplynulých dvou dnech na výjezdním zasedání. Kolik budou letos tvořit celkové příjmy a výdaje, ale zatím jasné není. Kislingerová uvedla jen to, že radním se podařilo najít v návrhu rozpočtu úsporu ve výši jedné miliardy korun. Město chce šetřit např. v dopravě, na kterou každoročně vydávává nejvíc peněz.

Loni Praha hospodařila s příjmy a výdaji ve výši asi 49 a půl miliardy korun. Rozpočet na letošek by měli zastupitelé projednávat 19. února. Do té doby bude město hospodařit s provizorním rozpočtem.

autor: Magdaléna Medková
Spustit audio

Více z pořadu