USA nabízejí Francii spolupráci v boji proti terorismu, v Paříži o tom bude jednat Kerry

Americký ministr zahraničí John Kerry chce vynahradit neúčast amerických činitelů na nedělní manifestaci v Paříži. Přijel proto Francii podpořit v boji proti terorismu. Položil květiny u redakce Charlie Hebdo, před židovským supermarketem i na místě, kde jeden z útočníků zastřelil policistku. Očekává se, že prezidentovi Hollandovi nabídne spolupráci a zkušenosti amerických tajných služeb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký ministr zahraničí John Kerry během návštěvy v Egyptě

Americký ministr zahraničí John Kerry během návštěvy v Egyptě | Zdroj: Reuters

„Chci vám osobně říct, že tento zbabělý útok na nevinné lidi a na naše základní hodnoty vzbuzuje ve všech Američanech pocit zděšení a odporu. Chci také poděkovat francouzskému prezidentovi a jeho vládě za důstojnost, kterou ukázali v této době velkých zkoušek,“ řekl šéf americké diplomacie John Kerry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o návštěvě Johna Kerryho v Paříži má redaktor ČRo Jan Šmíd

K Francii má velmi blízko a mluví plynně francouzsky. V Paříži se nejprve setká se starostkou města Anne Hidalgovou.

Na schůzce s prezidentem Francoisem Hollandem se bude mluvit především o nové strategii v boji proti terorismu. Francouzský premiér Manuel Valls už připustil, že některá protiteroristická opatření jsou inspirována americkou zkušeností.

John Kerry uvedl, že se nejede do Paříže omlouvat za neúčast některého z vysokých amerických činitelů na nedělní manifestaci. Bílý dům už ale připustil, že to byla chyba.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme