Do Velin u Holic se letos vrátí kostelní zvon

18. leden 2015

Malebný roubený kostel ve Velinách u Holic už sto let postrádá zvon. Z věže přímo do tavících pecí ho zanesla 1. světová válka. Místní se ale nedávno odhodlali k nápravě a už na konci ledna nechají odlít jeho náhradníka ve zvonařské dílně.

Nový zvon se bude jmenovat sv. Mikuláš. Jak přímo na místě zjistil redaktor Ondřej Wolf, atmosféru novobarokní památky začne dotvářet už zanedlouho.

„V období 1. světové války i naší obci a kostelu se nevyhnulo rekvírování. Zvon jsme se rozhodli vrátit proto, že většina obyvatel si uvědomuje, že dominantou a tím centrem, které využíváme, je právě kostel sv. Mikuláše i s tím okolím. Využíváme to pro společenské a kulturní záležitosti. Vnímáme i tu historii a chceme navrátit, co zde bylo,“ říká starosta obce Veliny Petr Krejcar.

Jak zvládnou technicky dopravit zvon, upřesňuje starosta. „Takové to prvotní bylo prohlédnutí místa, změření, takže přesně vědí, jak velký zvon může být. Bylo provedeno i akustické měření, aby tento zvon se hodil ke stávajícím zvonům, které máme ve zvonici.“

Zvon budou zdobit reliéfy a zvonit bude automat

Nový zvon sv. Mikuláš bude vážit asi 35 kilogramů a jeho zevnějšek bude zdobit reliéf svatého Mikuláše na jedné straně a druhé straně bude umístěný znak obce Veliny.

„Teď už mohu říci, že 27. ledna tohoto roku dojde k odlití zvonu. Spolupracujeme s firmou, která má s odléváním zvonů bohaté zkušenosti, například odlévali poslední tři zvony do chrámu svatého Víta,“ dodal Krejcar.

I obec Veliny jde s dobou, protože vyzvánění bude na automat. „Máme v plánu, že by se začalo zvonit v sedm hodin ráno, potom v poledne a v 19 hodin,“ říká starosta.

To, že se sem po sto letech zvon vrátí, lidé z Velin většinou vítají. Místní předpokládají, že by se v obci mohl rozeznít už v létě letošního roku, ale jako takový by se měl objevit v kostele už s koncem zimy, kdy ho zde představí veřejnosti, vysvětí ho a následně zavěsí do kostelní věžičky.

autor: wol
Spustit audio