Jubilejních 200 let si Národní muzeum pravděpodobně nepřipomene otevřením opravené budovy. Rekonstrukci brzdí antimonopolní úřad

20. leden 2015
Zprávy

Pražské Národní muzeum si v roce 2018 připomene 200 let své existence téměř jistě zavřenými expozicemi. Vedení muzea se totiž zřejmě nepodaří včas uzavřít smlouvu s firmou, která by měla historickou budovu opravit. Obě strany musí počkat na rozhodnutí antimonopolního úřadu.

„Soutěž byla dělána tak, že doba, kdy se má budova rekonstruovat, je 42 měsíců od uzavření smlouvy a předání staveniště. Teď to bude záležet na správním řízení antimonopolního úřadu. My jsme už několik měsíců připraveni okamžitě začít stavět. Budova je vyklizená, všechno je hotové, ale čekáme na to, kdy budeme moci uzavřít smlouvu,“ říká ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Výběrové řízení na stavební firmu skončilo už loni na podzim. Vedení muzea v něm vybralo Sdružení M-P-I Národní muzeum. S podmínkami řízení ale nesouhlasily dvě firmy, které podaly námitky k antimonopolnímu úřadu.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v současné době v této věci vede dvě prvostupňová správní řízení. První bylo zahájeno na návrh společnosti Strabag, která protestovala proti svému vyloučení ze zadávacího řízení, druhé správní řízení je na návrh společnosti Hochtief,“ potvrdil mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Obě řízení jsou teď podle něj teprve v první instanci. Kdy by mohlo padnout rozhodnutí, zatím není jasné.

„V tuto chvíli nelze předvídat, kdy budou rozhodnutí vydána. Je nutno také počítat s tím, že proti prvostupňovému rozhodnutí může být podán rozklad,“ dodává Martin Švanda.

Příprava na stavební práce stála Národní muzeum už přes půl miliardy korun

„Historická budova se nejdřív musela vystěhovat, více než sedm milionů sbírkových předmětů se pak muselo uložit, což znamenalo, že jsme museli dovybavit depozitáře. Následně bylo nutné učinit vlastní stěhování budovy. To stálo zhruba 90 milionů korun. Do této sumy se počítá i částečná rekonstrukce nové budovy, kam jsme se přestěhovali, a pochopitelně všechny přípravné práce,“ vysvětluje ředitel Lukeš.

Samotná rekonstrukce by pak měla stát další miliardu a čtvrt. Po rekonstrukci bude v muzeu celkem 6 výstavních sálů, v jednom bude stálá expozice. Pantheon v prvním patře bude i nadále připomínat významné muže a ženy české vědy, společenského života a umění. Návštěvníci budou moci vyjít také do kopule, odkud uvidí panorama historického centra města a Pražského hradu.

autor: Magdaléna Medková
Spustit audio

Více z pořadu